Италијански див жели Творницу пречистача у Рогатици

Сретен Митровић
Италијански див жели Творницу пречистача у Рогатици

Рогатица - Италијанска групација "УФИ филтерс" заинтересована је за Нову творницу пречистача Рогатица, а Италијани су посјетили и њене погоне, да би сагледали могућности за производњу.

Некадашњу Творницу пречистача у Рогатици, која је уочи рата имала више од 750 радника и репутацију произвођача висококвалитетних пречистача ваздуха, горива и мазива и хладњака уља, купила је 2009. године Влада РС, у оквиру стечајног поступка за 3,9 милиона марака. Од тада су трајали покушаји оживљавања производње, а с обзиром на то да су били безуспјешни, Влада и Министарство индустрије, енергетике и рударства су се оријентисали на проналазак стратешког партнера, који би улагањем и осавремењивањем производње вратио рогатичку фирму на некадашње стазе успјеха. Посјета представника "УФИ филтерс групације" пробудила је наду да би мукама у рогатичком предузећу могао доћи крај. Делегација италијанске фирме, коју је предводио други човјек у руководној структури Риналдо Факини, пренијела је домаћинима да има озбиљне намјере у Рогатици. Италијани су у присуству министра индустрије, енергетике и рударства Петра Ђокића, руководства Нове творнице пречистача и посланика у Народној скупштини РС Милорада Јагодића, обишли фабрику и упознали се са стањем опреме, показавши велику заинтересованост за покретање погона. На крају посјете постигнут је договор да сљедећи састанак буде одржан у Верони, гдје је сједиште италијанске компаније, на којем ће стране изнијети услове и донијети одлуку да ли ће ући у стратешко партнерство.

Директор Нове творнице пречистача Предраг Ујић каже да су веома задовољни разговорима са руководством "УФИ филтерса".

- "УФИ филтерс" би за Нову творницу пречистача представљао сигурног партнера у будућности. Који би облик сарадње био успостављен, још није дефинисано и о томе ће још бити разговора на сљедећим сусретима, уз консултације са ресорним министарством - истакао је Ујић.

Влада и ресорно министарство покренули су са минималним бројем радника почетком септембра 2010. године Нову творницу пречистача. Уз стари производни програм уведена је и нова дјелатност - услуге за трећа лица. Фабрику је у старту Влада подржала са 600.000 марака. Производња, међутим, није успјела да заживи у планираном капацитету, па је крајем 2011. године двадесетак радника остало без посла.

- Посјета делегације италијанске фирме буди оптимизам. Вјерујем да ће Нова творница пречистача ускоро постати дио велике породице "УФИ филтерс". То значи боље дане за постојеће раднике, али и запошљавање нових, од чега би велику корист имала цијела општина - истакао је Јагодић.

Свјетски произвођач

Групација "УФИ филтерс" познати је свјетски произвођач филтера за аутомобиле, мотоцикле, тешка возила, пољопривредне машине, бродске моторе, компресоре, виљушкаре, грађевинске машине и рударску опрему. Производне погоне са више од 4.000 радника осим у матичној земљи има у САД, Кини, Јапану, Енглеској, Португалији, Пољској, Француској, Чешкој, Тунису и Индији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана