Италијани заинтересовани за ДИ “Ново Борје”

Агенције
Италијани заинтересовани за ДИ “Ново Борје”

Теслић - Начелник општине Теслић Милан Миличевић разговарао је данас са групом привредника из италијанске регије Венето који су заинтересовани за куповину постројења Дрвне индустрије (ДИ) “Ново Борје” и стављање у погон овог посрнулог гиганта, преносе агенције.

Током дводневне посјете италијански инвеститори су са руководством општине Теслић обишли круг Борја и упознали његове капацитете.

Миличевић је појаснио да је ријеч о три италијанске фирме од којих се једна бави металном индустријом, друга дрвопрерађивачком и трећа која се бави обновљивим изворима енергије, прије свега, соларне, саопштено је из кабинета начелника општине.

- Што се тиче нас као локалне заједнице дали смо иницијативу, све могуће гаранције и погодности за реализацију овог пројекта, а надам се да ће и Влада Републике Српске схватити озбиљност ових инвеститора како би напокон био ријешен проблем бивше ДИ “Борја” након низа неславних покушаја ревитализације - рекао је Миличевић.

Према његовим ријечима, и дио бивше индустрије “Борја”, који је у надлежности општине Теслић, представља предмет интересовања инвеститора.

- У том елементу спремни смо да под најповољнијим условима, уступимо на коришћење не само овим, већ и другим инвеститорима тај дио простора, уколико је ријеч о запошљавању значајног броја људи - истакао је Миличевић и додао да би, према плановима, инвестиције требало да се одвијају кроз четири степена развоја и да ће свака фаза подразумијевати запошљавање одређеног броја људи.

Представник привредника италијанске регије Венето Пиеро Пускијаво рекао је да је планирано покретање производње у “Новој Борји” и запошљавање радника, чији би се број постепено увећавао у наредне двије-три године.

Према његовим ријечима, постојећи капацитети су довољни за покретање производње на нивоу који је био прије пар мјесеци, а будуће инвестиције у сфери енергетике, које чине други дио планираног пројекта, а односе се на обновљиве изворе енергије, односно производње електричне енергије за потребе Теслића, представљаће велику ствар за град.

- У наредних 60 дана ако буде прикупљена сва неопходна документација ми ћемо имати тачан и прецизан одговор у погледу реализације пројекта, односно куповине”Борја”, закључио је Пускијаво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана