Италијани купују Жељезару Сисак

Vecernji list
Италијани купују Жељезару Сисак

Сисак - Италијанска металуршка компанија АБС, која је у власништву индустријског холдинга “Данијели”, најозбиљнији је кандидат за куповину “Жељезаре Сисак”, сазнаје “Vecernji list”.

Америчка компанија “Комершл металс компани” прије неколико мјесеци привремено је угасила производњу у Жељезари и најавила повлачење из Хрватске.

Тренутно постоје двије понуде за куповину постројења у Сиску, а још неколико компанија показало је интересовање.

Уз већ познату понуду загребачке компаније “ЦИОС”, у власништву Петра Припуза, и италијанске металуршке компаније, очекује се да би понуду за преузимање могла поднијети и словачка “Подбрезова”, која је већ једном покушала да купи жељезару у Сиску, пише “Vecernji list”.

Лист наводи да је највећи фаворит италијанска компанија, која посљедњих година биљежи значајан раст прихода и обима производње, углавном захваљујући јакој подршци матичне групације “Данијели”.

Групација “Данијели” протеклих година интензивно улаже у металуршку производњу кроз АБС, а компанија је прошле године објавила планове за градњу 400 милиона евра вриједне модерне жељезаре за специјалне производе.

Овај објекат требало је да се гради у Италији, али, због високих трошкова енергије, компанија тражи алтернативну локацију.

“Данијели холдинг” је једна од највећих италијанских индустријских групација, с годишњим приходом већим од три милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана