Италија због Берлусконија пада у дугове

Танјуг
Италија због Берлусконија пада у дугове

Рим - Трошкови задуживања Италије порасли су данас на аукцији обвезница којом је Рим прибавио 4,5 милијарди евра, јер је пресуда бившем премијеру Силвију Берлусконију утицала на расположење инвеститора, наводе трговци.

Званични Рим је продајом обвезница са роком доспјећа у 2015. прибавио 3,5 милијарди евра, уз каматне стопе од 2,403 одсто, највише од септембра 2012, преноси агенција Франс прес.

Продајом хартија које на наплату доспјевају 2018. обезбјеђено је 510 милиона евра, уз приносе од 2,91 у односу на 1,83 одсто, колико су износили у априлу.

Облигације с роком доспјећа 2026. донијеле су у државну касу 490 милиона евра, уз каматне стопе од 3,75 у односу на 3,23 одсто из претходне аукције одржане у фебруару.

Суд у Милану осудио је јуче бившег италијанског премијера на седам година затвора због коришћења услуга малољетних проститутки, уз доживотну забрану обављања државних функција.

- Иако је прерано да се говори о новој кризи на тржишту обвезница у еврозони, притисци око финансирања у Шпанији и Италији долазе у вријеме када те двије рецесијом погођене привреде не могу да приуште раст трошкова задуживања - рекао је Спиро.

Италија, трећа по величини привреда еврозоне, бори се да се ишчупа из двогодишње рецесије, а у првом кварталу је забиљежила негативан привредни раст од 0,6 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана