Италија топ тржиште за РС

Жељка Кокот
Италија топ тржиште за РС

Бањалука - Највећи обим робне размјене РС остварује са Италијом, а ова медитеранска земља је и једна од ријетких са којом на почетку 2015. године биљежи суфицит у трговини.

У прва два мјесеца 2015. године у Италију је извезена роба вриједна 77,1 милион и њена вриједност је надмашила увоз за 1,8 милиона марака.

Од извоза су највише профитирали дрвопрерађивачи и произвођачи обуће. У јануару и фебруару ове године највећа вриједност извоза забиљежена је код обуће са горњим дијеловима од текстила - 9,46 милиона марака. Вриједност извоза обуће са ђоновима од гуме износила је 4,76 милиона, а дијелова обуће 3,66 милиона марака. Дрвна индустрија је истовремено извезла производе у вриједности од 4,4 милиона марака.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник каже да већина домаћих дрвопрерађивача извози у Италију. Он каже да је у 2014. години испоручен намјештај вриједан 21,3 милиона и широка лепеза дрвних производа у вриједности од 35,6 милиона марака.

- Стопа раста извоза дрвне индустрије у Италију има позитиван тренд од 2011. године и очекујемо наставак добрих резултата и током ове године у којој би требало бити повећано учешће финалних производа са највећом додатом вриједношћу - каже Шиник и додаје да није истина да се полупроизводи извозе у већем проценту од финалних јер се у категорији дрвних производа налазе и паркети, подови или масивне дрвне плоче који такође представљају финалне производе.

Економиста Горан Радивојац оцјењује да су подаци о трговинској размјени с Италијом охрабрујући, али да постоји потреба за њеним интензивирањем, посебно кроз усмјеравање на финалне производе који доносе и већу вриједност.

- Проблем је што се извози обућа и репроматеријали у ниској фази прераде. Многе наше фирме то чине кроз лон послове и практично продају само радну снагу. Сматрам да би Италијани били спремни да прихвате озбиљнију пословну сарадњу уколико би наши произвођачи подигли производњу на виши ниво - каже Радивојац и наглашава да проблем представља и релативно мала количина производа које можемо понудити великом тржишту као што је италијанско.

Минималан дефицит у 2014. години

У Италију је током претходне године извезена роба вриједна 494,98 милиона, док је увоз вриједио 497,98 милиона КМ. Из Италије је највише увезено коже, дијелова обуће и ваљаних жељезних производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана