Италија главни извозни партнер Србије

Глас Српске
Италија главни извозни партнер Србије

БЕОГРAД - Главни извозни партнер Србије 2010. години била је Италија, у коју је извезена роба вриједна 1,12 милијарди долара, а главни увозни партнер Руска Федерација, из које је увезена роба за 2,16 милијарди, показали су подаци Републичког завода за статистику преноси Танјуг.

У извозу, главни спољнотрговински партнери, послије Италије, биле су Босна и Херцеговина у коју је извезена роба за 1,09 милијарди долара и Њемачка са 1,01 милијарди.

Главни спољнотрговински партнери у увозу, послије Русије, биле су Њемачка из које је увезена роба вриједна 1,77 милијарди долара и Италија са 1,43 милијарди.

Спољнотрговинска робна размјена била је највећа са земљама са којима имамо потписане споразуме о слободној трговини, а земље чланице Европске уније чине више од половине укупне размјене.
Други по важности партнер Србије су земље CEFTA споразума, са којима имамо суфицит у размјени од 1,36 милијарди долара, а који је резултат углавном извоза пољопривредних производа.
Посматрано појединачно по земљама, највећи суфицит у размјени остварен је са Црном Гором, Босном и Херцеговином и Македонијом. Највећи дефицит јавља се у трговини са Руском Федерацијом због увоза енергената, прије свега, нафте и гаса.    
Према одсјецима Стандардне међународне трговинске класификације, у извозу највеће учешће имали су гвожђе и челик - 953 милиона долара, обојени метали - 696 милиона, електричне машине и апарати - 591 милиона, житарице и производи од њих - 579 милиона и поврће и воће - 529 милиона.

Првих пет одсјека са највећим учешћем у увозу били су нафта и нафтни деривати - 1,49 милијарди долара, природни гас - 948 милиона, обојени метали - 667 милиона, електричне машине и апарати - 643 милиона и гвожђе и челик - 583 милиона долара, а њихов увоз чини 25,9 одсто укупног увоза.

Одсјек неразврстана роба, у који се сада укључује и роба на царинском складишту, има високо учешће у укупном увозу од 16,9 одсто.

Спољни дуг Србије посљедњег дана новембра 2010. године достигао је износ од 23,24 милијарде евра, што значи да је увећан у односу на претходни мјесец за 214 милиона, објавила је Привредна комора Србије. У поређењу с новембром 2009. године, раст спољног дуга на крају истог мјесеца прошле године износио је 754,1 милион евра, наведено је у најновијим подацима које је објавила ПКС.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана