Истражују директоре у Видовићевој фирми

Милка Милуновић
Истражују директоре у Видовићевој фирми

БAЊA ЛУКA - Пореска управа Републике Српске (ПУРС) поднијела је кривичне пријаве против одговорних лица у бањолучком "Металу" Окружном тужилаштву Бања Лука због откривених незаконитости у пословању.

Ово тврде акционари Петар Душанић и Гостимир Иванковић, који у "Металу" посједују 30 одсто акција.

Душанић тврди да су пријаве поднесене против директора "Метала" Бране Милошевића и предсједника Синдиката Зорана Јањића.

У ПУРС-у потврђују да су поднијели извјештај бањолучком Окружном тужилаштву због кривичног дјела злоупотребе овлашћења у привреди у "Металу", али не желе да говоре о именима.

Највећи акционар "Метала" је бањолучки бизнисмен Јован Видовић, који је, уз помоћ инвестиционих фондова и радника тог предузећа, свргао Петра Душанића на сједници Скупштине акционара у мају прошле године.

Он је за директора "Метала" поставио Брану Милошевића, који је директор у више његових фирми.

- ПУРС је контролисала законитости обрачуна уплате јавних прихода код предузећа "Метал" Бања Лука и донијела рјешење о отклањању утврђених неправилности - рекао је вршилац дужности директора ПУРС-а Миле Баника.

Он додаје да мјере принудне наплате нису предузете, јер је у овом предузећу покренут предстечајни поступак.

Душанић и Иванковић тврде да је једно рјешење да акционари наплате вишемилионске дугове покретање стечаја у "Металу".

Душанић каже да је прије тридесет дана код Основног суда у Бањој Луци "Компанија Душанић" обновила захтјев за отварање стечаја и наводи да му ово бањолучко трговачко предузеће дугује 10,75 милиона марака.

Бањолучки Основни суд у априлу прошле и у јулу претпрошле године два пута је одбио захтјев за отварање стечаја уз исто образложење. У оба случаја, стечајни судија Дејан Петричић навео је у рјешењу да "Компанија Душанић" нема правног интереса за покретање стечаја у "Металу", јер већ има заложна права над имовином тог предузећа.

Душанић тврди да руководство "Метала", које је именовао бањолучки бизнисмен Јован Видовић, годинама систематски пљачка предузеће, те да су од ПУРС-а тражили да блокира синдикални рачун преко којег је, тврди Душанић, незаконито прометовано 470.000 марака.

- Нема никаквих малверзација око рачуна, Петар Душанић измишља - рекао је Јован Видовић, одбијајући да коментарише захтјев за стечај.

Синдикат

У ПУРС-у нису хтјели да коментаришу синдикални рачун у "Металу", наводећи да ова установа не може да предузме мјеру пљенидбе новчаних средстава или забрану трансакције на рачуну било ког обвезника на основу захтјева неког лица, већ само на основу извршног акта Пореске управе или извршног акта другог органа ако је то прописано законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана