Истраживање нафте шанса за развој РС

Снежана Тасић
Истраживање нафте шанса за развој РС

ПРИЈЕДОР - Почетак истражних сеизмичких радова на подручју Републике Српске велика је ствар и велики догађај за овдашњу привреду, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић, који је јуче обишао истраживачки тим компаније "Јадран нафтагас" на локалитету Слабиње у општини Козарска Дубица.

- То за РС значи додатна запошљавања, повећање буџетских резеви, прихода и све оно што нафта и благодети нафте доносе у овом тренутку и у будућности. Ово је велика ствар за привреду Српске и ми смо овдје да дамо подстрек "Јадран нафтагасу" и да им уручимо рјешења и употребне дозволе за комплетна геолошка истраживања на источном и западном дијелу РС - рекао је Ковачевић и додао да ово предузеће има сву потребну документацију поред уговора о концесији за истраживање нафте и гаса на цијелом простору РС који је Министарство издало на период од 30 година.

Он је изразио оптимизам када су у питању резерве нафте и гаса на овим просторима, али и у Посавини и Семберији.

Генерални директор компаније "Јадран нафтагас" Предраг Радановић истакао да су послије 20 и више година на терену РС кренули истражни радови за проналазак нафте и гаса.

- Јадран нафтагас продукт је двије компаније, "Гаспрома" и "Зарубежњефта", која послије десетак мјесеци рада, прибављања документације и дозвола и стечених услова почиње истражне сеизмичке радове. Надамо се да ћемо у идућих пет мјесеци дио тих радова обрадити и добити прве локалитете за бушење истражних бушотина - рекао је Радановић и додао да је простор РС панонски басен.

- То значи да нема разлога да нафту не пронађемо и овдје, а надамо се да ћемо то у идућих годину до двије одрадити - рекао је Радановић и додао да "Јадран нафтагас" планира да до 2014. године у ову фазу истраживања уложи 41 милион долара, а читав инвестициони пројекат може досегнути цифру од 300 милиона долара.

- Прву комерцијалну производњу очекујемо 2014, а већ сљедеће године бушење прве истражне бушотине - додао је Радановић.

Главни геолог "Јадран нафтагаса" Aлександар Мљеников је истакао да они не би ни дошли да не постоје истраживања која потврђују да нафте овдје има.

Генерални директор "Каљининград геофизика" Даги Хакимов је изјавио да сматра да се нафта и гас нађу тамо гдје се добро траже.

Динамика

Радановић је истакао да ће се започета истраживања на потезу од Козарске Дубице до Оштре Луке одвијати одређеном динамиком тако да се сеизмичка апаратура помјера сваки дан по пет до седам километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана