Истраживање ММФ-а: БиХ има најгоре услове рада

NAP
Истраживање ММФ-а: БиХ има најгоре услове рада

Бањалука - Босна и Херцеговина има најлошије услове за стварање нових радних мјеста у цијелом региону западног Балкана, наводи се у истраживању које су урадили стручњаци Међународног монетарног фонда (ММФ), јавља новинска агенција Патриа (НАП).

Управо на темељу резултата овог истраживање, како сазнаје Патриа, ММФ условљава шесту траншу кредитног аранжмана са БиХ договором о року провођења реформи радног законодавства у БиХ.

Истраживање о разлозима велике незапослености у региону урадила је група стручњака које је ангажовао ММФ, а оно је објављено на интернет страници ове институције.

БиХ је добила просјечну оцјену 1,4, Србија 1,5, док су Црна Гора, Македонија и Албанија добиле боље оцјене ближе максималној оцјени

Разматрано је више могућих разлога због којих овај дио Европе има највише стопе незапослености, и закључено је да су кључни разлози, између осталих, лоше регулирано тржиште рада, високи доприноси, закашњела транзиција и недостатак структуралних реформи.

Када је у питању Босна и Херцеговина, ту је посебно наглашено да висока социјална давања, која уопште нису усмјерена према онима којима су потребна, негативно утичу на отварање нових радних мјеста.

 Тај је разлог једино наведен код БиХ, уз тврдњу да новац из буџета у нашој земљи добијају „они који имају право, а не они којима треба".

Осим тога, БиХ је добила најниже оцјене у погледу погодности за нова радна мјеста, и у областима висине страних инвестиција, дознака из иностранства, брзине реформи, висине трошкова рада и доприноса. Стручњаци ММФ-а, стога препоручују широке мјере реформи законодавства, као једини излаз за огромну незапосленост, јавља НАП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана