Истраживање компаније Ернст и Јанг: Спајања уситњена и мање вриједна

Жељка Кокот
Истраживање компаније Ернст и Јанг: Спајања уситњена и мање вриједна

Лондон - Вриједност аквизиција у централној и југоисточној Европи у првој половини године износила је 16,5 милијарди долара, што је за 10,8 одсто мање у односу на исти период претходне године.

Истраживање које је спровела угледна британска ревизорско-консултантска компанија "Ернст и Јанг" и којим је обухваћено 11 земаља показало је с друге стране да је већина земаља забиљежила раст активности спајања и аквизиција у погледу укупног броја трансакција, чији је број повећан за 2,9 одсто.

- Пад вриједности аквизиција је већим дијелом узрокован мањим бројем великих трансакција - наведено је у истраживању.

Уочен је и пад просјечне вриједности трансакција од 2,2 одсто када су у питању уговорене аквизиције чија вриједност прелази 100 милиона долара. Са друге стране, просјечна вриједност трансакција уговорених на мање од 100 милиона долара је порасла за 1,6 одсто.

У свим земљама, са изузетком Бугарске и Румуније, већина аквизиција је реализована са стратешким инвеститорима. Истраживање је показало и да су готово половину извршених трансакција чиниле локалне, односно када су и купац и продавац из исте земље и на њих отпада 48 одсто укупних аквизиција. С друге стране, на трансакције које су реализовали странци отпада 41 одсто од укупног броја трансакција.

Турска се налази на првом мјесту са процијењеном вриједношћу пословних трансакција од 3,3 милијарде долара, а прате је Чешка са 2,8 милијарди и Румунија са 2,1 милијардом. Србија је у конкуренцији анализираних земаља са простора бивше Југославије избила на прво мјесто по вриједности аквизиција реализованих у првом полугодишту. За то је првенствено заслужна продаја "Дењуб фудс групе" компанији "Мид Европа партнерс" за 657,1 милион долара. То је била и друга по величини аквизиција у региону, централној и југоисточној Европи. Захваљујући тој трансакцији Србија је имала и највећи раст тржишта пословних трансакција на годишњем нивоу.

БиХ статистичка црна рупа

БиХ није обухваћена истраживањем компаније "Ернст и Јанг", а из југоисточне Европе на листи нема ни Македоније, Црне Горе и Албаније. У међународним круговима БиХ важи за статистичку црну рупу и најчешће није обухваћена анализама и истраживањима угледних компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана