Истрага о манипулисању акцијама Поршеа

Агенције
Истрага о манипулисању акцијама Поршеа

Берлин - Њемачко тужилаштво саопштило је данас да је проширило истрагу о наводној манипулацији берзанским акцијама њемачког произвођача спортских аутомобила "Порше". Истрагом ће бити обухваћени "сви који су сједили у надзорном одбору жПоршеаж од марта до октобра 2008. године, као и бивши службеници", саопштио је портпарол тужилаштва.

То значи да су истражним радњама сада обухваћени предсједник надзорног одбора матичне компаније "Фолксваген" Фердинанд Пих, шеф "Поршеовог" надзорног одбора Волфганг Порше и шеф радног савјета Уве Хек, пренио је АФП.

Портпарол тужилаштва рекао је да су они осумњичени за "саучесништво у манипулацијама на тржишту".

Бивши директор "Поршеа" Венделин Видекинг и бивши шеф финансија Холгер Хертер оптужени су у децембру за манипулисање цијеном "Поршеових" акција у вријеме када је ова фирма покушавала да постане власник компаније "Фолксваген", највећег европског произвођача аутомобила.

Видекинг и Хертер наводно су дали лажне исказе у јавности у вези са "Поршеовим" намјерама у 2008. години. Они одбацују све оптужбе.

Тужилаштво тврди да је "Порше" објавио најмање пет саопштења од марта до октобра 2008. године у којима је јавно демантовао постојање плана, иако су припреме за преузимање "Фолксвагена" биле увелико у току.

Фердинанд Порше објавио је овај план тек неколико мјесеци касније, што је довело до великог раста цијене акција његове компаније.

"Порше" на крају није успио да преузме "Фолксваген" и остао је у дугу од преко десет милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана