Источна Европа у рецесији

Агенције
Источна Европа у рецесији

Праг - Економија Чешке ослабила је трећи квартал заредом, Румунија се вратила у рецесију, а Мађарска привреда такође је у опадању, показују данас објављени званични подаци, преносе агенције.

Подаци из ове три земље су лошији од оних које су очекивали економисти.

Коментатори сматрају да ће се сада заоштрити дебата о томе да ли централне банке ових земаља треба да смање основну каматну стопу.

Они су упозорили да подаци сугеришу на могућност пада производње широм региона и на почетку другог квартала.

- Ситуација је суморна. Најгоре је што је економија опала широм региона и прије најновије ескалације кризе. Очекујем да ће други квартал бити још гори - рекао је економиста за тржишта у развоју из лондонске компаније “Капитал економикс” Нил Шеринг.

Румунска економија ослабиа је за 0,1 одсто у односу на претходни квартал, под утицајем леденог зимског таласа и сњежних олуја које су отежале производњу у јануару и умањиле извоз румунских производа.

Чешка привреда ослабила је за читав проценат у вријеме када се Влада труди да смањи фискални дефицит на три одсто друштвеног производа, што је лимит одређен правилима у ЕУ.

Ово је трећи узастопни квартал са негативним економским растом, а централна банка процијенила је да би рецесија могла да потраје још два квартала.

Мађарска привреда ослабила је за 1,3 одсто у вријеме када Влада покушава да обнови преговоре са ЕУ и Међународним монетарним фондом о новом пакету помоћи.

Економија ове земље је стагнирала у периоду од октобра до децембра, па није испуњен технички услов за рецесију, која се дефинише као негативан привредни раст у два узастопна тромјесечја.

Бугарска, која је зимус, такође, била захваћена снажним леденим таласом, стагнирала је у претходном кварталу, па је њен привредни раст на годишњем нивоу ослабио на 0,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана