Испуњење обавеза, па друга транша

Марина Чигоја
Испуњење обавеза, па друга транша

БAЊA ЛУКA - Друга транша из стенд-бај аранжмана Међународног монетарног фонда (ММФ) највјероватније ће бити одобрена БиХ и поред тога што је испуњавање обавеза од стране ФБиХ још увијек под знаком питања.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор Економског института Бања Лука Душко Јакшић.

Представници ММФ-а сутра долазе у БиХ у ревизију, гдје ће до 18. новембра провјеравати да ли су Српска и ФБиХ испуниле услове за добијање друге транше из стенд-бај аранжмана. Представници ове међународне институције у Републици Српској ће боравити од 9. новембра.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић рекао је да очекује позитиван налаз представника ММФ-а.

- На састанцима са њима нећемо разговарати само о извршењу услова из аранжмана у 2009. години, већ и о концепцији буџета за 2010. годину. Ово је оно што ММФ сад највише интересује на нивоу читаве БиХ - истакао је Џомбић.

Душко Јакшић сматра да ће БиХ добити другу траншу кредита.

- Власти у ФБиХ су коначно схватили да ће се, ако не испуне тражене услове, наћи у још тежој ситуацији. Када је у питању РС, веома сам задовољан испуњавањем услова, јер Српска ниједним дијелом није допринијела угрожавању аранжмана - рекао је Јакшић и додао да је ово идеална прилика да се виде међусобни односи унутар БиХ, који показују да један ентитет, којем је тај новац мање потребан, поштује свој дио договора и одржава кредибилитет читаве земље, док други то доводи у питање.

- Овдје није ријеч само о овом кредиту, губитак кредибилитета значио би на дужи рок да смо, као земља, непоуздани. Ипак, вјерујем да ће друга транша бити уплаћена и да ће ФБиХ морати да испуни услове, јер ова транша је покушај спасавања свега у том ентитету - нагласио је Јакшић.

Предсједник Секције за макроекономију у Удружењу економиста РС "СЊОТ" Стево Пуцар истиче да неће бити проблема у испуњавању услова за исплату друге транше, поготово за Српску. Он каже да је фискална позиција РС много боља него у ФБиХ.

Друга транша

Министар Џомбић раније је рекао да би послије ове контроле борд директора ММФ-а почетком децембра требало да разматра извјештај и ако налази буду позитивни, друга транша ће моћи бити реализована крајем децембра. Тада би требало да буде исплаћено 170 милиона евра за читаву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана