Испуњени услови за кредит Свјетске банке

Марина Чигоја
Испуњени услови за кредит Свјетске банке

СAРAЈЕВО - БиХ је испунила услове за кредит за развојну политику (DPL програм) од 111 милиона америчких долара, који ће ове седмице бити презентован Одбору Свјетске банке ради одобравања.

Закључено је то јуче у Сарајеву на састанку предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића и шефа Мисије Свјетске банке у БиХ Марка Мантованелија, саопштено је из Савјета министара БиХ.

- Заједно смо констатовали да су испуњени услови за одобравање зајма за развојну политику од 111 милиона америчких долара, који ће бити презентован Одбору Свјетске банке ради одобравања - казао је Шпирић. 

На састанку је разговарано и о начинима одржања макроекономске стабилности, ублажавању утицаја глобалне економске кризе, те о убрзању спровођења већ одобрених инвестиционих пројеката.

На састанку је разговарано и о тренутном статусу портфолија Свјетске банке у БиХ. Оцијењено је да стопа пласмана у овој години има најбољи тренд од свих земаља југоисточне Европе и међу најбољим у цијелом региону Европе и централне Aзије.

Предсједавајући Савјета министара БиХ јуче је разговарао и са шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Костасом Кристоуом о спровођењу економског програма у оквиру стенд-бај аранжмана.

Шпирић је рекао да је Фискални савјет обавио расправу о изради документа Глобални оквир фискалног биланса и политика у БиХ 2011-2013. године.

Он је нагласио да је потребно да се усвоји квалитетан закон о платама у ФБиХ, као и да се донесу мјере из сфере социјалне политике водећи рачуна о роковима и суштини законских рјешења како се не би угрозиле транше које значе стабилизацију фискалног система у БиХ.

Сврха посјете делегације ММФ-а БиХ је увид у тренутну ситуацију, као и припреме за консултације, које су предвиђене за мај, када ће бити обављен и други преглед.

Вранкић и Кристоу

На састанку замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ и министра финансија и трезора БиХ Драгана Вранкића и шефа мисије ММФ-а за БиХ Костаса Кристоуа јуче у Сарајеву наглашени су позитивни ефекти импламентације стенд - бај аранжмана, те је указано да је до сада испоштована динамика рокова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана