Испуњени услови за другу траншу ММФ-а

Марина Чигоја
Испуњени услови за другу траншу ММФ-а

БAЊA ЛУКA - Усвајањем ребаланса буџета за ову годину, буџета за идућу као и потребног сета закона, Република Српска и ФБиХ испуниле су услове за уплату друге транше кредита ММФ-а, потврдили су "Гласу Српске" у ентитетским Министарствима финансија.

Из Министарства финансија и трезора БиХ нагласили су да је на нивоу БиХ остало још да се усвоји буџет за идућу годину који ће се пред оба дома Парламентарне скупштине БиХ наћи 30. децембра.

Буџет БиХ за 2010. годину од више од милијарду марака усвојен је у сриједу у првом читању у Представничком дому Парламента БиХ.

У Министарству финансија РС кажу да су сви нивои власти РС испунили услове који су пред њих постављени у писму намјере ММФ-а.

- Пред РС је било постављено да општине и републичке власти усвоје ребалансе буџета за ову и буџете за наредну годину до краја ове године, као и законе неопходне по новом писму намјере - казала је портпарол Министарства финансија РС Маја Стојнић.

Посланици Народне скупштине РС у уторак су усвојили други ребаланс буџета РС од 1,6 милијарди марака, и по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Закона о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС, који предвиђа увођење имовинског цензуса за исплату војне инвалиднине, чија висина ће бити одређена посебном уредбом.

Федерални парламент  такође је у уторак усвојио буџет ФБиХ за идућу годину у износу од 1,7 милијарди марака.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је да су се усвајањем ребаланса буџета за 2009. и буџета за 2010. годину стекли услови за другу траншу из аранжмана са ММФ-ом, али да је пред ФБиХ још пуно посла.

- Потребно је испунити и остале законе из Писма намјере који ће бити услов за даљи наставак аранжмана - казао је Беванда.

Контрола

Делегација ММФ-а требало би да у марту дође у нову контролу испуњености услова од стране власти у БиХ, након чега ће борд директора у Вашингтону одлучити када би друга транша требало да буде уплаћена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана