Испуњени урбанистичко-технички услови за изградњу ХЕ “Дабар”

Агенције
Испуњени урбанистичко-технички услови за изградњу ХЕ “Дабар”

Требиње - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић уручила је директору Хидроелектране “Дабар” Радивоју Братићу документ о испуњавању урбанистичко-техничких услова за изградњу овог електроенергетског објекта важног за привреду цијелог региона.

Уручујући Братићу документ који садржи “локацијске услове”, Голићева је данас у Требињу истакла да је ријеч о важном инфраструктурном објекту, не само за источну Херцеговину већ и за цијелу Српску и нагласила да ће посебно значити ако на његовој градњи буде ангажована домаћа грађевинска оператива.

- Послије локацијских услова слиједи издавање еколошке дозволе, односно инвеститор треба да ресорном министарству достави захтјев за одобрење грађења приступних путева и других земљаних радова - навела је Голићева и изразила наду да ће до краја априла бити одобрена градња прве фазе, послије чега би услиједила изградња овог хидроенергетског блока.

Братић је рекао да динамика радова тече по плану, да се не одступа од прописане процедуре и да ће ХЕ “Дабар” на мрежи бити почетком 2017. године.

Директор “Електропривреде РС” Бранислава Милекић изјавила је да су у току активности на прибављању одређених сагласности, које су потребне за издавање грађевинске дозволе, те избор извођача за додатне истражне радове, који су неопходни за завршетак главног пројекта.

- Процедура која је предвиђена концесионим уговором који је у априлу прошле године потписан са Владом Српске испуњава се у цијелости и увјерени смо да ћемо 2017. године имати на мрежи ХЕ “Дабар” - нагласила је Милекићева.

Како је истакнуто, студија изводљивости показала је да ће изградња ХЕ “Дабар” бити најисплативији пројекат, не само због производње електричне енергије, већ и због тога што ће вода бити додатно прерађивана и произвођена електрична енергија.

“Горњи хоризонти” су вишенамјенски пројекат градње енергетских капацитета, вјештачких акумулација и система тунела, којима би се воде са сјевера Херцеговине спроводиле у слив ријеке Требишњице.

Енергетски дио пројекта предвиђа изградњу три хидроелектране - Невесиње, Дабар и Билећа, изградњу акумулације Риља и више мањих акумулација. Пројекат обухвата и изградњу канала за наводњавање Невесињског, Дабарског и Фатничког поља, као и изградњу система за снабдијевање водом свих насеља у окружењу, чиме би био трајно ријешен проблем довођења питке воде на овом подручју.

Инвестиција вриједна 176 милиона евра предвиђа четворогодишњу изградњу ХЕ “Дабар” инсталиране снаге од 159 мегавата уз пројектовану просјечну годишњу производњу струје од 251 гигават-часова.

Овај електроенергетски објекат биће финансиран из кредитних средстава у износу од 75 одсто и властитих средстава оснивача, 25 одсто. Студијска и теренска истраживања могућности коришћења енергетског потенцијала “Горњих хоризоната”, којима припада и ХЕ “Дабар”, започета су прије скоро 40 година.

Животна средина

Радна верзија студије о утицају изградње Хидроелектране “Дабар” на животну средину, чији су аутори тимови предузећа “AД Пројект” из Бањалуке и Завода за водопривреду ФБиХ, представљена је у амфитеатру предузећа Хидроелектране на Требишњици.

 - Када је ријеч о великим хидроенергетским пројектима тешко је избјећи причу о утицајима на животну средину. Има и позитивних и негативних утицаја, с тим што се ови други могу компензовати, а студијом су управо предвиђене и мјере како то да се учини - каже Божо Кнежевић из Завода за водопривреду ФБиХ.

Студија ће у сљедећим мјесецима проћи кроз јавне расправе, послије чега ће Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију дати коначни суд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана