Испуњен годишњи план

Срна
Испуњен годишњи план

Угљевик - Рудник и термоелектрана /РиТЕ/ "Угљевик" испунили су годишњи план производње електричне енергије од 1.600 гигават-часова, и то три дана пред крај године, рекао је Срни директор овог електроенергетског гиганта Жико Крунић.

Крунић је напоменуо да је овакву производњу електричне енергије пратила одговарајућа производња на Руднику гдје је, закључно са јучерашњим даном, произведено 1.900.000 тона угља, што у односу на годишњи план од 1.869.365 тона представља остварење од 102 одсто.


Према његовим ријечима, остварење откривке је на нивоу годишњег плана од 8.950.000 метара кубних.

Он је додао да је оваква производња резултат залагања свих запослених у РиТЕ "Угљевик", али и инвестиционих улагања.

"Предуслови за то створени су инвестиционим улагањима у претходним, као и у овој години, који су погонску спремност и сигурност рада блока Термоелектране подигли на већи ниво, док је Рудник, набавком нове механизације оспособљен да самостално испуњава све производне задатке. За те инвестиције имали смо изузетно велико разумијевање и подршку жЕлектропривредеж и Владе Републике Српске", нагласио је Крунић.

Он је напоменуо да је у 2013. години, у току редовног ремонта, извршена и уградња система за мониторинг и управљање режимом рада блока Термоелектране, такозвана аутоматизација, чиме је оптимализован рад блока и смањен утицај субјективног фактора у управљању режимом рада.

Крунић је подсјетио да је ове године завршен и претквалификациони поступак за избор фирми за реализацију пројекта одсумпоравања димних гасова Термоелектране.

"Идуће године биће расписан тендер и извршен избор најбољег извођача, док ће реализација овог пројекта вриједног више од 100 милиона евра, за шта је раније обезбијеђен кредит јапанске Владе, услиједити у наредне три године", рекао је Крунић.

Он је закључио да је ово до сада највећи пројекат у заштити животне средине у "Електропривреди Републике Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана