Исплата штедње у обвезницама

Драгана Келеч
Исплата штедње у обвезницама

Бањалука - Штедише из БиХ које су имале стару девизну штедњу у Љубљанској и Инвест банци могу да очекују одштету путем обвезница кроз дужи временски период, односно кроз неколико година са одређеном каматом.

Рекла је ово “Гласу Српске” представник Савјета министара БиХ у Европском суду за људска права у Стразбуру Моника Мијић и нагласила да у Србији и Словенији постоји слична шема у оваквим случајевима, те да су само разлике у модалитетима исплате и у каматама.

- Европски суд за људска права наложио је Србији и Словенији да су у року од шест мјесеци од дана коначности ове пресуде дужне да предузму мјере како би омогућиле апликантима да им се исплати њихова стара девизна штедња под једнаким условима као што је та штедња исплаћена штедишама које су имале штедњу положену на територији Србије, односно Словеније - истакла је Мијићева.

Према њеним ријечима, то не значи да ће штедишама из БиХ штедња бити исплаћена у готовини у року од шест мјесеци, већ да су Словенија и Србија дужне да у своју шему исплате старе девизне штедње преузму и ове штедише, те им исплате штедњу под једнаким условима као и свим осталим који су имали штедњу на територији Србије и Словеније.

- Прво треба чекати да ова пресуда постане коначна. У року од три мјесеца од дана доношења пресуде свака странка може поднијети захтјев за преиспитивање, што ће Србија и Словенија највјероватније и учинити. О том захтјеву ће одлучивати панел судија Европског суда. Уколико се не прихвати њихов захтјев, тај дан када се захтјев одбије пресуда ће постати коначна. Међутим, ако панел прихвати тај захтјев, случај ће бити преиспитан пред Великим вијећем суда и онда ће пресуда Великог вијећа суда бити коначна - казала је Мијићева.

Додала је да је штедишама из БиХ остало да се надају да ће оваква пресуда какву је Европски суд донио постати коначна, те да је онда на Србији и Словенији да предузму генералне мјере како је то суд и наложио.

- Ова пресуда је фантастична, јер је први пут Европски суд за људска права, иако се бави овим проблемом дуги низ година, донио тако јасну и правичну пресуду - истакла је Мијићева.

Мијићева је подсјетила да је било 130.000 штедиша Љубљанске банке у БиХ и 132.000 штедиша Инвест банке, гдје је дуг према штедишама Љубљанске износио око 250 милиона марака без камате, а око 100 милиона марака је био дуг према штедишама Инвест банке.

Европски суд за људска права пресудио је у уторак да је Словенија одговорна за повреду права на мирно уживање власништва и права на ефикасно правно средство штедишама које су девизну штедњу положиле у подружнице Љубљанске банке изван територије Словеније, те Србија за неисплаћивање девизне штедње положене у Инвест банци изван територије Србије.

Словенија је најавила жалбу на пресуду. Инвест банка је од почетка јануара 2003. године у стечају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана