Исплата штедиша Банке Српске почиње 23. маја

Жељка Кокот
Исплата штедиша Банке Српске почиње 23. маја

Бањалука - Исплата новца за 14.100 клијената Банке Српске чији појединачни износи не прелазе 50.000 марака почеће 23. маја на шалтерима 36 филијала Уникредит банке, а очекује се да ће бити завршена до краја маја.

Депоненте ове банке, у којој је недавно покренут процес ликвидације, исплатиће Агенција за осигурање депозита БиХ, која гарантује за улоге до 50.000 КМ. Из Банке Српске је прошле седмице изузета база података и достављена "Поштама Српске" како би клијенатима било упућено обавјештење о исплати.

У "Поштама Српске" кажу да су запримили 15.000 обавјештења која ће до краја седмице бити уручена депонентима Банке Српске.

- Депонентима који живе на подручју Српске обавјештења ће бити уручена до сутра, дан касније корисницима у ФБиХ, док ће онима који живе у иностранству обавјештења бити достављена закључно са суботом - каже портпарол "Пошта Српске" Жељка Кољанчић.

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић каже да је све спремно за исплату депонената и да је јуче потписан налог за пренос новца на рачун Уникредит банке, која је задужена за исплату штедиша Банке Српске.

- Депоненти Банке Српске немају разлога за забринутост јер очекујемо да ће до краја маја сви добити свој новац, иако је законски рок за исплату 60 дана, а штедишама дат рок од пет година за подизање новца. Депоненти ће добити свој новац плус камату до дана одузимања дозволе Банци Српске - каже Невјестић и додаје да је анализом базе података потврђено да је вриједност осигураних депозита 55,5 милиона КМ.

У Уникредит банци Бањалука, која већ има искуство са исплатама штедиша ликвидиране Бобар банке из Бијељине, потврдили су да је све спремно.

- Процес исплате депонената Банке Српске биће обављан према абецедном реду, а у свакој од филијала биће посебно означен пријемни инфо-шалтер, односно шалтерско мјесто намијењено депонентима Банке Српске - кажу у Уникредит банци Бањалука и додају да не очекују проблеме и гужве на шалтерима, с обзиром на то да је унапријед познато вријеме када ће одређени клијент доћи у филијалу која је одређена на основу мјеста пребивалишта.

Грађани могу да одлуче да ли ће им новац бити исплаћен у готовини или пренесен на рачун друге банке. Исплата правним лицима биће вршена преносом новца на трансакциони рачун који назначе у захтјеву. Захтјев за исплату и изјава о преносу потраживања биће уручени депонентима на шалтерима Уникредит банке.

Агенција за банкарство РС одузела је Банци Српске дозволу за рад 11. маја и покренула поступак њене ликвидације. У Банци Српске је заробљено и око 94 милиона КМ депозита који нису осигурани, односно чији појединачни износи прелазе 50.000 КМ. Неизвјесно је у којем проценту ће бити намирени ти депоненти, јер ће бити исплаћивани у складу са расположивим новцем од наплате кредита и продаје имовине банке.

Документа потребна за подизање новца

- Позивно писмо

- Лична карта или пасош

- Копија личне карте или пасоша

- Документ који доказује штедњу (књижица, уговор о осигурању, картица текућег или другог рачуна)

- Пуномоћ уколико је за располагање депозитом овлашћена друга особа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана