Исплата друге рате старе девизне штедње

Далиборка Секулић
Исплата друге рате старе девизне штедње

БAЊA ЛУКA - Друга од десет полугодишњих рата по основу обвезница старе девизне штедње, емитованих 28. фебруара 2008. године, у суботу доспијева на исплату.

У Министарству финансија РС казали су да ће средства од 23,3 милиона марака банкама бити дозначена у понедјељак, 2. марта.

- То значи да ће штедишама већ у понедјељак бити исплаћено 20 одсто износа главнице који им је емитован у обвезницама и припадајући дио камате, узимајући у обзир и прву исплату из августа 2008. године. Од укупно 23,3 милиона, који ће банкама бити дозначено у понедјељак, 20,9 милиона марака је дио који се односи на главницу, а преостали дио представља средства на име камате - казао је секретар Министарства Славољуб Стојановић.

Исплата на рачуне власника обављаће се на основу извјештаја Централног регистра хартија од вриједности који ће такође бити достављен у понедјељак.

Стојановић је напоменуо да је у протеклих годину дана обвезницама трговано на Бањалучкој берзи, те да се просјечна цијена обвезница старе девизне штедње креће око 86 одсто.

Обезбијеђена средства и ова друга по реду исплата, истичу у Министарству, представљају доказ да су обвезнице РС сигурне као и све будуће активности у вези са старом девизном штедњом.

Обвезнице

РС је 28. фебруара 2008. године емитовала обвезнице по основу измирења дуга за стару девизну штедњу, а емитоване су обвезнице у износу од 209.742.717 марака за 15.937 штедиша. Обвезнице су номиналне вриједности од једне марке са роком доспијећа од пет година од дана емисије са фиксном каматом од 2,5 одсто годишње. Отплата је предвиђена у десет полугодишњих рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана