Исплата четврте транше до краја јуна

Марина Чигоја
Исплата четврте транше до краја јуна

СAРAЈЕВО, БAЊA ЛУКA - Четврта транша из стенд-бај аранжмана Међународног монетарног фонда (ММФ) и БиХ, од 38 милиона евра, могла би да буде исплаћена до краја јуна, саопштено је у петак из Министарства финансија БиХ.

Из Министарства наводе да би тиме била завршена прва година стенд-бај аранжмана, односно било би исплаћено 200 одсто од квоте у укупној вриједности око 400 милиона евра.

- Исплата зависи од успјешности испуњавања услова из другог прегледа стенд-бај аранжмана и оцјене Одбора извршних директора ММФ-а на засједању у јуну - рекао је у петак у Сарајеву шеф мисије ММФ-а за БиХ Костас Кристоу на састанку са министром финансија и трезора БиХ Драганом Вранкићем.
У саопштењу се истиче да ће четврта транша бити исплаћена БиХ крајем јуна, ако оцјена Одбора извршних директора ММФ-а буде позитивна.

На састанку је наглашено да су до сада били поштовани глобални оквири и рокови, те да су власти на нивоу БиХ испуниле услове потребне услове.

Вранкић је нагласио да се исто очекује и од ентитетских влада, како не би била угрожена стабилност фискалног система БиХ.
Састанку у Сарајеву присуствовали су и резидентни представник ММФ-а у БиХ Милан Цуц, те помоћник министра финансија и трезора за буџет Влатко Дуганџић.

Делегација ММФ-а, на челу са шефом мисије Костасом Кристоуом, ове седмице почела је посјету БиХ гдје ће остати до 17. маја, како би оцијенила досадашње извршење аранжмана, а преглед наставља на техничком нивоу и разговорима са званичницима БиХ и ентитета.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић рекао је раније да је Српска испунила услове за наставак стенд-бај аранжмана, али да он неће бити реализован ако све услове не испуни и ФБиХ.

Федерални министар финансија Вјекослав Беванда изјавио је да ФБиХ неће имати чему да се нада ако пропадне аранжман са Међународним монетарним фондом, јер ће државна каса остати без новца предвиђеног из стенд-бај аранжмана.

Макроекономска ситуација

У саопштењу Министарства финансија и трезора БиХ наводи се да је осим прегледа портфолија стенд-бај аранжмана, на састанку било ријечи и о макроекономском стању у БиХ, те потреби јачања Фискалног савјета БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана