Исплаћено око два милиона КМ субвенција

Маријана Миљић
Исплаћено око два милиона КМ субвенција

БAЊAЛУКA - Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске исплатило је за шест мјесеци ове године скоро два милиона марака субвенција предузећима из области текстила, коже и обуће.

Субвенције Министарства од јануара до јуна ове године добило је 77 предузећа, која су запошљавала 6.572 радника, што представља 68,5 одсто од укупно запослених у индустрији текстила, коже и обуће

- Износ исплаћених средстава у овој години мањи је за 9,5 одсто у односу на исти период лани, док је број предузећа која су добила субвенције већи за 14,7 одсто - казали су у Министарству и додали да су фирме "Девић текстил" из Теслића и "Новотекс" из Требиња због неизмирених пореских обавеза ове године остали без субвенција.

Највећи износ средстава, и то 261.790 марака, исплаћен је предузећима у Котор Варошу, фирмама у Дервенти 250.845, те предузећима у Бањалуци 247.872 марака.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства кажу да је  за шест мјесеци ове године у области текстила, коже и обуће остварен извоз већи од 145 милиона марака.

- У овом периоду остварен је увоз од 154.473.000 марака, што је за 5,4 одсто мање у односу на исти период лани, док је покривеност увоза извозом износила 99,4 одсто - казали су у Министарству.

Нагласили су да је у предузећима која су добила субвенције број радника повећан за 1,64 одсто.

- Просјечно исплаћена нето плата радницима у области текстила, коже и обуће у првој половини године била је 420 марака и већа је за 3,9 одсто у односу на исти период лани - рекли су у Министарству.

Директор предузећа "Aлфа" Илија Јефтић из Модриче рекао је да је ова фирма, захваљујући субвенцијама, запослила још 21 радника.

- Сада имамо 350 запослених. Ове године добили смо укупно 17.500 марака субвенција - казао је Јефтић и додао да ова средства и те како помажу повећању производних капацитета, набавци нове опреме и, најважније, стварају нова радна мјеста.

Проблеми

У Министарству индустрије, енергетике и рударства кажу да су највећи проблеми предузећа из области текстила, коже и обуће високи трошкови пословања, ниске зараде, честа боловања, те недостатак обртних средстава, као и новца за улагања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана