Исплаћена рата старе девизне штедње

Глас Српске
Исплаћена рата старе девизне штедње

БAЊA ЛУКA - Трећа од десет полугодишњих рата по основу обвезница старе девизне штедње емитованих 28. фебруара прошле године, доспјела је у петак на исплату, а средства у износу од 23,3 милиона марака дозначена су истог дана банкама, саопштено је из Министарства финансија РС.

Од наведеног износа, 20,9 милиона марака, казали су из Министарства, дио је који се односи на главницу, а преостали дио представља средства на име камате.

- На рачуне штедиша уплаћено је 30 одсто износа главнице који им је емитован у обвезницама и припадајући дио камате, узимајући у обзир прву и другу исплату из августа 2008. и фебруара 2008. године - наводи се у саопштењу Министарства.

Подсјећају да је Влада РС у јулу донијела Одлуку о емисији обвезница за измирење обавеза по основу верификованих рачуна старе девизне штедње за штедише који су верификовали своја потраживања у законском року у првој верификацији.
- За ова лица није била извршена готовинска исплата, а самим тим ни емисија обвезница, из разлога што није био окончан оставински поступак те се није могло утврдити ко је насљедник старе девизне штедње или је недостајала друга потребна документација за верификацију. Износ емисије је 6.621.416 марака - казали су из Министарства.

У саопштењу се истиче да је Министарство финансија у јуну за ове штедише извршило готовинску исплату у износу од 717.998,89 марака за 447 штедиша. Готовинске исплате су се односиле на износе до 2.000 марака.

Из Министарства наглашавају да су штедишама који су имали потраживања већа од 2.000 марака за разлику износа, у петак емитоване обвезнице према условима као и у првој емисији, односно са роком доспијећа од пет година, без грејс периода, полугодишњим исплатама и годишњом каматном стопом на обвезнице од 2,5 одсто, док ће се прва исплата камате и главнице извршити 28. фебруара 2010. године.

- Обезбијеђена средства, трећа по реду исплата и нова емисија представљају најбољи доказ да су обвезнице РС сигурне - нагласили су из Министарства финансија РС.

Исплате

У Министарству финансија подсјећају да је друга исплата у износу од 23,6 милиона марака извршена 28. фебруара 2009. године. РС је 28. фебруара 2008. године емитовала обвезнице по основу измирења дуга за стару девизну штедњу. Обвезнице су изашле на тржиште као додатни тржишни материјал. Емитоване су обвезнице у износу од 209.742.717 марака за 15.937 штедиша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана