Испитати процес приватизације у РС

Ведрана Кулага
Испитати процес приватизације у РС

БAЊA ЛУКA - Савез удружења малих акционара РС, незадовољни стањем процеса приватизације у Српској, намјерава да од надлежних институција затражи конкретне мјере за расвјетљавање криминалних радњи у току приватизације и предузимање мјера за спасавање привреде РС.

Казао је ово "Гласу Српске" предсједник Савеза удружења малих акционара РС Небојша Југовић.

Он је рекао да је Савез већ упутио Одбору за праћење спровођења процеса приватизације Народне скупштине РС захтјев у којем се тражи предузимање конкретних мјера у циљу испитивања приватизације предузећа у РС.

У Одбору за праћење спровођења процеса приватизације Народне скупштине РС потврдили су "Гласу Српске" да им је 5. фебруара Савез упутио овај захтјев, те да ће се о њему расправљати на првој ванредној сједници.

Југовић сматра да процес приватизације, као и њена ревизија нису донијели очекиване резултате и да је очигледно да је она "катастрофално" спроведена.

- У процесу приватизације десило се да су се разни мешетари, ратни и послијератни профитери, енормно обогатили на рачун радника, акционара и привреде, нелегално ушли у предузећа и отјерали их у стечајеве, а раднике оставили без посла - нагласио је Југовић и додао да се оваквој ситуацији мора стати у крај.

Привредног криминала, истиче Југовић, било је у многим предузећима у РС, између осталог, у трговачком предузећу "Промет" Прњавор, "Прњавор експрес", као и у предузећу "Добој путеви".

Надлежне институције, наглашава Југовић, до сада нису на прави начин "одрадиле" оно што се од њих очекивало.

- Коначно је потребно да се озбиљно приступи спроведеном процесу приватизације у предузећима која су због разних профитера доведена до пропасти - рекао је Југовић.

Aкционари

Небојша Југовић каже да у Српској има велики број предузећа од којих је остало само име, гдје се финансијски извјештаји не предају годинама, а нико ништа не предузима у вези с тим.

- Оваквих и сличних случајева у РС има на стотине, а малих акционара око 860.000, од чега је њих око 420.000 уложило ваучере директно у предузећа, а око 440.000 у фондове - рекао је Југовић.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана