Исланд грађанима отписује 24 хиљаде евра од стамбених кредита!

Aгенције
Исланд грађанима отписује 24 хиљаде евра од стамбених кредита!

Рејкевик - Чак 24 хиљаде евра дуга за стамбени кредит по домаћинству отписаће Влада на Исланду! Ријеч је новоусвојеним одлукама исландске Владе, а у оквиру мјера за економски опоравак.

У анализи која је претходила овој одлуци показало се да на 320 хиљада држављана постоји терет хипотека који укупно износи 1,25 милијарди долара. Анализа је показала како тај терет има директан утицај на исландску валуту јер је укупна вриједност привреде те земље на нивоу од 14 милијарди долара.

Дио дуга једноставно ће бити отписан и грађани га неће морати враћати, а дио ће се вратити тако што ће грађани Исланда оптерећени кредитима бити ослобођени пореза на три године! Најбоље заправо звучи вијест да ће исландска Влада намакнути новац за ову мјеру тако што ће повећати порез на финансијске институције!

Битно је нагласити да је управо опрост дугова за кредит била парола у изборној кампањи садашњег премијера Сигмундура Давида Гунлаугшона. Обећање које је на крају испунио гласило је "Ослободити домаћинства дугова!". Исланђани процјењују да ће се овом мјером повећати БДП,а и штедња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана