Ирска добија 85 милијарди евра

Глас Српске
Ирска добија 85 милијарди евра

БРИСЕЛ - Министри финансија држава чланица еврозоне одобрили су Ирској 85 милијарди евра вриједан пакет помоћи, који би требао да помогне у очувању финансијске стабилности у монетарној унији.

Предсједавајући еврозне Жан Клод Јункер по завршетку ванредног састанка у Бриселу у недјељу увече, рекао је да је са Европском комисијом и Европском централном банком договорено да је обезбјеђивање зајма Даблину од кључног значаја за очување стабилности еврозоне.

Европска унија ће у пакету вриједном 85 милијарди учествовати са 45 милијарди евра, а Међународни монетарни фонд даће око 22,5 милијарди евра.

Ирска ће из својих резерви и Националних пензијских резерви обезбиједити 17,5 милијарди евра у фонд за банке.

Каматна стопа коју ће Ирска плаћати на зајмове износиће 5,8 одсто.

Влада у Даблину одмах ће из пакета помоћи узети десет милијарди, како би ојачала капиталне резерве банака, а додатних 25 милијарди евра усмјерених на банке, остаће у резерви.

За јавне финансије Ирске одређено је 50 милијарди евра које ће бити повучене ако буде потребно.

Велика Британија, Шведска и Данска најавиле су да ће Ирској обезбиједити директне билатералне зајмове.

Европска комисија дала је Даблину још годину дана да смањи буџетски дефицит на три одсто бруто друштвеног производа, што је лимит у ЕУ.

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбл поздравио је одобравање помоћи описујући пакет као "велики успјех за Европу", али је критиковао спекулације на тржишту у вези са финансијским проблемима Португалије, оцијенивши их као ирационалне. Истакао је да се на тај начин врши притисак на земље, што изазива ефекат страховања на тржишту.

Механизам за кризу

Министри финансија еврозоне договорили су и основе трајног механизма за рјешавање криза у еврозони, на основу заједничког приједлога Њемачке и Француске. Предлаже се да приватни инвеститори, коју купују државне обвезнице, могу убудуће да сносе дио терета у случајевима када би се нека чланица нашла у немогућности да отплаћује своје дугове. Стални механизам за рјешавање криза требало би да буде успостављен од 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана