ИРБ РС контролише уговор о приватизацији

Марина Чигоја
ИРБ РС контролише уговор о приватизацији

БAЊAЛУКA - Савјет за приватизацију РС задужио је јуче Инвестиционо-развојну банку РС да што прије обави контролу уговора о приватизацији "Фабрике дувана" Бањалука јер то до сада никада нису урадили, док су инспектори рада задужени да на лицу мјеста утврде да ли су откази радницима дати законито или не.

"Глас Српске" сазнаје да је на сједници предложено и да се размисли о могућности раскида уговора ако ИРБ и инспекција утврде да је било кршења закона.

Коментаришући отказе у "Фабрици дувана" Бањалука, предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да је очигледно да се у овом предузећу крши уговор о продаји државног капитала.

- "Фабрика дувана" Бањалука типичан је примјер лоше, криминалне и безобразне приватизације чији мотив није била производња већ атрактивно земљиште у центру града које даје низ могућности за богаћење на веома лак начин. За контролу тог уговора задужена је Инвестиционо-развојна банка РС, односно Влада РС. Све што се дешава у овом тренутку у том предузећу је незаконито - казала је Мишићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић рекао је да ће сваки уговор о приватизацији бити подвргнут ревизији да се види да ли су нови власници извршили све своје обавезе, и тамо гдје се закључи да су кршене одредбе уговора, биће предузете уговором дефинисане мјере.

- Влада ће бити на страни радника, али оним мјерама које можемо да предузимамо у складу са законом - казао је Ђокић.

Он је подсјетио да Влада брине о радницима који остају без посла и да је у протеклих неколико седмица, када су радници због различитих разлога остајали без посла, предузимала мјере које су јој на располагању.

Синдикат

Предсједник Синдикалне организације "Фабрике дувана" Бањалука Мирослав Маринковић рекао је да радници имају показатеље на основу којих се види да је уговор о приватизацији прекршен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана