ИРБ РС је препознала потребе реалног сектора

Агенције
ИРБ РС је препознала потребе реалног сектора

Бањалука - Директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић изјавио је данас да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске препознала потребе реалног сектора и да је ово предузеће с том банком успоставило конкретну сарадњу путем кредитног задуживања, преносе агенције.

Микић је рекао новинарима током округлог стола о обликовању ефикасних програма финансирања извоза у организацији ИРБ-а да та банка има много повољнију каматну стопу од других, што је веома важно за привредне субјекте у ситуацији када се мора побољшати солвентност реалног сектора.

- Задовољни смо и сарадњом са комерцијалним банкама, али комерцијалне банке морају схватити да се наша солвентност мора побољшати и да у томе значај имају мање каматне стопе,јер нам је сваки промил битан - рекао је Микић.

Према његовим ријечима, реални сектор је у великим проблемима, међу којима је поменуо и проблеме са приливом новца.

Микић је навео податак да “Витаминка” извози око 20 одсто своје производње, нагласивши потребу да се мора смањити увозна зависност домаће привреде.

Директор “Нове банке” Милан Радовић истакао је да је врло важна подршка извозу, која је незамислива без комерцијалних банака, јер су комерцијалне банке доминантан облик финансирања привредне активности, па тако и извоза.

Према његовим ријечима, свака банка има интереса за сваки успјешан пројекат, појаснивши да је пројекат успјешан уколико обезбјеђује да производи и услуге могу наћи своје мјесто на инотржишту.

- Било би јако позитивно да наш извоз буде већи и у остале земље, а не само у земље бивше Југославије - рекао је Радовић.

Генерални секретар Удружења европских јавних банака Хенинг Шопман рекао је да је улога јавних банака повећана у условима кризе, и то нарочито у пружању подршке малим и средњим предузећима.

Извршни директор ИРБ-а за сектор макроекономске анализе Иван Видовић подсјетио је да ова банка има више кредитних линија помоћу којих се помаже привреди и привредницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана