ИРБ РС ће у 2009. години пласирати 330 милиона КМ

Нада Радуловић
ИРБ РС ће у 2009. години пласирати 330 милиона КМ

БAЊA ЛУКA - У току наредне године Инвестиционо- развојна банка Републике Српске пласираће 330 милиона марака, а у наредном периоду допуниће и шест постојећих кредитних линија са двије или три нове.

Од почетка 2008. године ИРБ РС пласирала је око 190 милиона марака по основу шест кредитних линија, а подржала је и послове у области хартија од вриједности у износу од 32 милиона марака.

Директор ИРБ-а РС Бране Ступар, изјавио је на јучерашњој презентацији кредитних пласмана одржаној у Бањој Луци, да ће у наредној години за стамбене кредите бити издвојено десет милиона марака мање него у 2008. години.

- Када је ријеч о каматној стопи, наши кредити су везани за еурибор, чија је вриједност смањена, па су могуће пријевремене корекције каматних стопа на те кредите - истакао је Ступар.

Нагласио је да је ова година била година изазова за ИРБ РС.

- ИРБ РС је показала да може бити стабилизатор економских прилика у РС, а показала се и као моћно оружје Владе РС у креирању економске политике као и у планирању наредних привредних и економских активности - каже Ступар.

Када је ријеч о захтјевима за кредитна средства, додао је, ИРБ РС у том погледу није осјетила никаква смањења, а сви кредити се отплаћују редовно и у року.

- Иако је за 2008. годину било предвиђено пласирање од 287.085.630 марака, сав новац није утрошен, па ће се преостала средства која нису пласирана у овој, сигурно пласирати у наредним годинама - истакао је Ступар.

Ступар је нагласио да још није обављена докапитализација свих средстава из Развојног програма РС, у фондове којима управља ИРБ РС, као и то да се та средстава налазе на рачуну Владе РС и да се повлаче динамиком која је потребна.

Најмање интересовање, додао је, било је за "старт ап" кредите.

- Разлог за то је недовољно развијен предузетнички дух, а у предстојећем периоду настојаћемо да редефинишемо ову кредитну линију - рекао је Ступар.

Извршни директор Сектора за пласмане ИРБ-а Мирјана Чомић истакла је да је за 2008. годину ИРБ-у на располагању  било готово 287 милиона марака из Развојног програма РС за пласман на различитим основама, те 30 милиона марака средстава која су настала повратом раније пласираних кредита у оквиру фондова којима управља ИРБ РС.

Привредници

Директор и власник предузећа "Планинско добро" из Невесиња Милорад Пикула рекао је да је уз помоћ кредитних средстава ИРБ РС у ово предузеће уведена нова технологија која је пољопривредну производњу подигла на виши ниво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана