ИРБ почиње контролу у Индустрији алата

Р. Мијановић. М. Чигоја
ИРБ почиње контролу у Индустрији алата

БAЊAЛУКA - Инвестиционо-развојна банка РС обавиће данас и сутра контролу извршења обавеза из приватизационог уговора у Индустрији алата Требиње, потврђено је “Гласу Српске” у ИРБ-у.

Савјет за приватизацију РС задужио је почетком овог мјесеца ИРБ да изврши контролу обавеза из уговора о приватизацији Индустрије алата Требиње, с посебним акцентом на поштовање броја запослених, инвестирање и формирање предузећа у кругу Индустрије алата које се бави производњом хране, а потом продају свог учешћа предузећу “Свислајон Таково”, као и на процјену финансијског стања предузећа у тренутку приватизације и данас.

Предсједник Синдиката металаца и рудара у Свислајон Индустрији алата Требиње Бошко Пикула каже да би раскид уговора о приватизацији био погубан за раднике.

- Очекујемо да Влада и власник предузећа постигну компромис, јер није у реду да се неко игра са судбином 1.500 породица. Aко дође до раскида уговора спремни смо на најрадикалније потезе јер немамо шта да изгубимо - каже Пикула.

Оптимисти нису у Синдикалној организацији ИAТ-а, која дјелује при Синдикату металске индустрије и рударства РС. Њен предсједник Ристо Правица истиче да је погон ИAТ-а у Невесињу затворен прије неколико година, да се од дана приватизације до данас не исплаћује загарантована плата, те да се не поштују општи и грански колективни уговори.

- Вриједност капитала на дан продаје износила је 38 милиона марака, а данас је 17,5 милиона. Дуг за неуплаћене обавезе на плате, на крају септембра прошле године износио је 11 милиона марака, а ни данас се не уплаћују. Топли оброк од 125 КМ се исплаћује у роби у дисконту послодавца. Поједини руководиоци врше притисак на раднике, чланове нашег синдиката, траже да напусте наше редове и учлане се у Конфедерални синдикат - истакао је Правица.

У управи некадашњег носиоца развоја источне Херцеговине надају се повољном исходу и рјешењу новонасталих проблема.

- Убијеђен сам да ће до рјешења доћи. Није могуће да садашњих 950 људи враћа дуг који је за десет година направило њих 2.500 - каже генерални директор СЛ ИAТ Требиње Богдан Голић.

Власник Индустрије алата Родољуб Драшковић каже да је спреман да стави потпис на нови анекс купопродајног уговора, али “не и на одредбе које Индустрија алата не може да оствари”.

- Без помоћи цијели дуг не може бити исплаћен - категоричан је Драшковић и увјерава да је спреман и да “споразумно раскине уговор без тражења икакве одштете”.

Премијер РС Aлександар Џомбић рекао је раније да је за Владу неприхватљив захтјев купца за конверзију потраживања по основу пореза и доприноса од 14 милиона марака. Овом предузећу приликом приватизације отписано је 18 милиона КМ пореза и доприноса и репрограмирано око 11 милиона обавеза према Фонду ПИО.

-            Купац није измиривао обавезе по репрограму и створио је још три милиона обавеза које сада жели да конвертује - казао је Џомбић.

Некретнине

Ристо Правица каже да менаџмент својим радом не ствара услове који би допринијели да радник може нормално да живи од свог рада.

- Стога наша синдикална организација не може дати позитивно мишљење о раду садашњег пословодства - каже Правица и пита шта је са некретнинама које је та фабрика прије рата имала у Посушју, Равном, Грахову, Београду, Хуму. Он тврди да се не спомињу ни у једном документу или уговору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана