ИРБ пласирала 300 милиона КМ кредита

Тања Милаковић
ИРБ пласирала 300 милиона КМ кредита

БAЊA ЛУКA - Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) до сада је по свим кредитним линијама пласирала укупно 330 милиона марака за око 2.280 корисника.

Ово је јуче на конференцији за новинаре у Бањој Луци казала извршни директор сектора за пласмане у ИРБ-у Мирјана Чомић. Према њеним ријечима, више од 70 одсто средстава, по четири кредитне линије, за око 800 корисника, пласирано је у привреду РС.

- По кредитној линији за почетне пословне активности, за девет мјесеци ове године пласирано је 660.000 марака, што је четири пута више него лани. По кредитној линији за микробизнис у пољопривреди, до сада је пласирано око 8,5 милиона марака за 460 корисника, а 60 одсто тог пласмана остварено је у овој години - казала је Чомићева.

Номинално највећи износ пласмана, наводи Чомићева, остварен је по кредитној линији за предузетнике и предузећа и то око 190 милиона марака за 260 корисника. За стамбене кредите пласирано је око 80 милиона марака за око 1.470 корисника, док је по кредитној линији за јединице локалне самоуправе пласирано око 15 милиона марака за 14 јединица.

Она је нагласила да су протекле недјеље на снагу ступиле измјене и допуне Правила пласмана по кредитним линијама, а најзначајније измјене односе се на стамбене кредите. 

- Укинули смо ограничење 50 плус десет квадрата по члану домаћинства, тако да сви који до сада нису могли да користе наше кредите због ограничења у површини стамбене јединице, од сада их могу користити - казала је Чомићева и додала да од сада корисници на територији неразвијене или изразито неразвијене општине могу користити кредите по каматној стопи од 3,6 одсто.

Чомићева истиче да се у кредитној линији за откуп потраживања очекује да би за петнаестак дана захтјеви за кредит могли да буду на располагању заинтересованим корисницима, а максимални износ кредита је два милиона марака.

Каматне стопе

Мирјана Чомић је казала да каматне стопе по свим кредитним линијама ИРБ-а неће бити мијењане до 31. марта 2010. године, односно, остаће на истом нивоу као у протеклих шест мјесеци. Чомићева је подсјетила да ИРБ коригује каматне стопе у зависности од висине еурибора два пута годишње, 31. марта и 30. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана