ИРБ ће ускоро поново одобравати кредите

Маријана Миљић
ИРБ ће ускоро поново одобравати кредите

БAЊAЛУКA - Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС), која је обуставила одобравање стамбених кредита због неусвајања измјена и допуна плана банке за ову годину, ускоро ће поново наставити своје кредитне активности.

Рекао је ово јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци директор ИРБ РС Миленко Павловић. Он је објаснио да је у складу са Aнексом Развојног програма РС, који је Народна скупштина усвојила у јулу, и повећаном динамиком захтјева за стамбеним кредитима, ИРБ била обавезна да изврши измјене и допуне плана за ову годину.

- Да би ово било могуће, све банке смо обавијестили да обуставе одобравање стамбених кредита док се не заврше процедуре измјене и допуне плана - рекао је Павловић и додао да се стамбени кредити од ИРБ РС не могу реализовати све док се не усвоје адекватни плански документи.

Павловић је најавио да ће данас бити одржана сједница Надзорног одбора банке, који ће разматрати ове измјене и допуне, а ако плански документи буду усвојени, биће прослијеђени Влади РС на разматрање.

Директор ИРБ-а је истакао да се у обради тренутно налази 79 захтјева за стамбене кредите.

- До сада је по овој кредитној линији пласирано око 48 милиона, а још нам на располагању стоје четири милиона марака - рекао је Павловић.

Он је додао да је у измјенама и допунама Развојног програма посебан акценат стављен на пласман средстава путем подршке емисијама хартија од вриједности емитената из Српске у циљу подстицања домаћег тржишта капитала.

Aнексом Развојног програма РС предвиђено је да се износ средстава Привредно-развојне компоненте из овог програма, за чију је реализацију задужена ИРБ, смањи за додатних 40 милиона марака, који су алоцирани за потребе формирања Гарантног фонда и Фонда западнокрајишких општина.

Овим Aнексом извршена је и прерасподјела средстава између економско-социјалне компоненте и привредно-развојне компоненте Развојног програма, па је 20 милиона марака из привредно-развојне преусмјерен у економско-социјалану компоненту за потребе општина погођених елементарним непогодама.

Кредити за борце

Миленко Павловић каже да је до сада незапосленим демобилисаним борцима Војске Републике Српске одобрено 50, а исплаћено шест зајмова.

- Уговором између Борачке организације и ИРБ РС дефинисано је да сваки корисник зајма мора испуњавати опште услове предвиђене правилима и процедурама ИРБ -а, а то значи да банка не одобрава зајмове без унапријед обезбијеђених услова за враћање кредита - рекао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана