Инвеститори желе да улажу у Српску

Марина Чигоја
Инвеститори желе да улажу у Српску

БAЊA ЛУКA - Иако је у Републици Српској смањен прилив директних страних улагања, инвеститори су и даље заинтересовани за нас, а активностима које намјеравамо предузети у наредним годинама сигурно ћемо привући знатно већи број страних улагача.

Рекла је ово јуче министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Јасна Бркић, послије округлог стола одржаног у Бањој Луци на тему "Партнерство институција РС у привлачењу страних инвестиција".

- За девет мјесеци ове године у Републику Српску је инвестирано око 100 милиона марака. Чињеница је да имамо пад страних улагања, али исто тако инвеститори и даље задржавају интересовање да улажу на ове просторе - истакла је Бркићева.

Она је нагласила да је свјетска криза успорила многе економске активности на које ни овај простор није остао имун, те да је циљ овог округлог стола било да се све институције, републичке, локалне као и представништва РС у другим земљама, увежу у једну мрежу и да се РС на тај начин позиционира као препознатљив простор гдје ће страни инвеститор доћи, инвестирати и остати.

- Српска има бројне предности за улагање, као што су неискоришћени природни ресурси, добра географска позиција, квалификована радна снага, уређен порески систем, стабилан финансијски сектор, због којих сматрам да смо још увијек атрактиван простор за улагање - казала је Бркићева.

Шеф Представништва РС у Бриселу Марио Ђурагић истакао је да је промоција пословног окружења РС и привлачење директних страних инвестиција једна од главних дјелатности Представништва.

- Путем Представништва до сада је реализован један пројекат из фондова ЕУ који се односио на процјену потенцијала биомасе у РС. У исто вријеме кандидовали смо пројекат за "IPA Aдриатик" програм, који је завршен крајем октобра. Вриједност та два пројекта износи око 250.000 евра - истакао је Ђурагић.

Он је рекао да би сарадња Представништва са привредницима из РС могла да буде боља и најавио сљедеће седмице посјету начелника Модриче и директора Рафинерије уља који ће у Бриселу имати састанак са представницима Уније уља и мазива Европе.

Замјеник градоначелника Бање Луке Јасмин Комић истакао је да је заједничка сарадња предуслов за привлачење страних улагања.

Представништво

Марио Ђурагић је рекао да буyет Представништва РС који је Влада усвојила почетком године износи око 580.000 марака, а да ће ову фискалну годину завршити са десет до 15 одсто уштеде.

- Најзначајнијим постигнућем за годину дана колико Представништво постоји сматрам то што су успостављени канали којим РС пласира своје политичке и друге ставове према бриселској јавности, а који прије тога нису постојали - казао је Ђурагић. Јасна Бркић је истакла да је тешко новчано измјерити колики је допринос Представништва грађењу имиyа РС у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана