Инвеститори желе да улажу у Српску

Марина Чигоја
Инвеститори желе да улажу у Српску

БAЊA ЛУКA - Иако је свјетска економска криза смањила интересовање за инвестирање у цијелом свијету, још увијек постоји заинтересованост за улагање у РС, рекао је предсједник Привредне коморе регије Бијељина Михајло Видић.

Упоређујући услове за привлачење страних инвеститора у РС и земљама у окружењу, Видић је истакао да Српска има веома повољне услове.

- Стопа пореза на добит у РС је најнижа у региону, стопа доприноса од 52 одсто је стимулативнија у односу на земље из окружења, гдје су далеко веће и иду и до 70 одсто. Такође, једна од предности је и постојање великих ресурса посебно у пољопривреди и дрвопрерађивачкој индустрији - нагласио је Видић.

Он је истакао да велики простор за улагања у РС постоји управо у овим дјелатностима.

- Једна од наших предности је и радна снага која је доста квалификована - рекао је Видић.

Оно што је дестимулативно код нас, каже, је процес регистрације предузећа за коју треба доста времена.

- У Србији сада раде на томе да се регистрација предузећа обави за три дана, док код нас то траје знатно дуже и сигурно да би се на томе требало порадити - казао је Видић.

Однос администрације, односно потешкоће које инвеститори имају приликом добијања потребних информација, такође је, каже, јако битан.

- Уколико инвеститори не могу правовремено да добију јасан одговор на питања у вези добијања дозвола, регистрације фирме и сличних ствари, сигурно да ће их то одвратити од намјере за инвестирањем - казао је Видић.

Федерација БиХ

Упоређујући стање привреде РС и ФБиХ, Видић је рекао да су укупна привредна кретања у првом кварталу ове године знатно повољнија у РС у односу на ФБиХ.

- Стопа раста индустријске производње од 7,2 одсто свакако охрабрује и сигурно да има утицаја на потенцијалне инвеститоре - казао је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана