Инвеститори нису напустили БиХ

Глас Српске
Инвеститори нису напустили БиХ

СAРAЈЕВО - У БиХ је за девет мјесеци 2009. године забиљежен прилив директних страних инвестиција у износу од 230 милиона евра, док су у прошлој години страна улагања у БиХ износила 701 милион евра, казао је директор Aгенције за промоцију страних инвестиција БиХ (ФИПA) Харис Башић, пренијеле су агенције.

Он тврди да страни инвеститори нису напустили БиХ и да су изразили спремност да наставе да улажу, те да је основни узрок нижих страних улагања био негативни утицај глобалне економске кризе.

Према његовим ријечима потребно је што прије приватизовати државни удио у БиХ компанијама и добијени новац реинвестирати у развојне пројекте и даљи развој инфраструктуре у БиХ. Казао је да је Влада РС учинила такав корак и данас има раст индустријске производње.

Према подацима ФИПA, у протеклих 15 година укупна страна улагања у БиХ достигла су око 5,6 милијарди евра. У том периоду највећи инвеститори у БиХ били су Aустрија, Србија, Хрватска, Словенија, Швајцарска и Њемачка. Башић је рекао да се највећим дијелом инвестирало у производњу (33 одсто), банкарски сектор (22 одсто), телекомуникације (14 одсто), те трговину (12 одсто).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана