Инвеститоре уплашила криза

Глас Српске
Инвеститоре уплашила криза

ЛОНДОН - Страх да ће европска дужничка криза захватити Италију и Шпанију негативно дјелује на финансијско тржиште пред хитан састанак лидера Европске уније који ће се одржати у четвртак, 21. јула.

Цијене акција на европским берзама и јуче су биле у паду, трећи узастопни дан, а ослабио је и евро, за 0,7 одсто, на 1,4027 долара. Ни резултати стрес теста у европском банкарском сектору нису успјели да одагнају бојазни међу улагачима. Наиме, инвеститори сумњају у резултате теста који није положило само осам од тестираних 90 банака док их је 16 једва прошло. Стрес тест треба да покаже да ли би и како банке прошле у случају нове рецесије, преносе агенције.

Због забринутости улагача због кризе у еврозони и СAД злато, које се сматра сигурном инвестицијом у вријеме кризе, је јуче на берзи метала у Лондону први пут у историји премашило цијену од 1.600 долара за фину унцу (31,1 грам).

Лидери ЕУ сусрешће се у четвртак и разговарати о финансијској стабилности у зони евра и другом пакету финансијске помоћи за Грчку у којем би требало да учествује и приватан сектор. Зона евра се идућих дана неизоставно мора позабавити новим планом спасавања Грчке, што би могло укључити преузимање дуга те земље.

- Морамо спријечити да се зараза из Грчке прошири у Шпанију и Италију и остатку еврозоне - упозорио је белгијски министар финансија Дидије Реиндерс и додао да "помажући Грчкој, помажемо и себи тако што ћемо избјећи да зона евра буде погођена у цјелини".

Њемачки канцелар Aнгела Меркел позвала је на оснивање европске агенције за одређивање кредитног рејтинга, подстакнута незадовољством у Европи због тога што су водеће свјетске агенције, углавном америчке, снизиле рејтинг неких привреда еврозоне у вријеме дужничке кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана