Инвестиционо – развојна банка најбољи пројекат у РС

Агенције
Инвестиционо – развојна банка најбољи пројекат у РС

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Инвестиционо-развојна банка најбољи пројекат у Српској у посљедњих неколико година и да је она успјела да стабилизује финансијско тржиште и допринесе привредном развоју Републике, преносе агенције.

Додик је након свечаног отварања нових просторија ове банке у Бањалуци рекао да је ИРБ својим пословањем на домаћем тржишту привукла пажњу Свјетске банке и Европске банке за обнову и развој, који своје пласмане чине посредством ове финансијске институције.

Он је подсјетио да је ИРБ у неким сегментима остваривала улогу „мини централне банке Републике Српске”, јер је доприносила стабилизацији пословних банака.

- На почетку развоја ове банке постојало је неразумијевање, а упорним активностима Владе ова институција се одржала, јер смо имали визију на који начин она треба да послује - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, инвеститор објекта у којем су данашње просторије банке запао је у проблеме, иако је ова локација предвиђена од њеног оснивања, а пресељење ће омогућити да се банка још боље позиционира на финансијском тржишту и буде незаобилазан фактор стабилизације.

- Треба рећи да су у ситуацији свјетске финансијске кризе проблеме у Српској имале оне банке које су биле везане за своја сједишта у Европи, али у сваком погледу све пословне банке у Српској су ликвидне и способне, захваљујући и операцијам ИРБ-а - поручио је Додик.

ИРБ израсла у кредибилну институцију

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић оцијенио је да је ИРБ у посљедњих пет година израсла у кредибилну институцију, која је са 1,1 милијарду КМ пласираних средстава постала кључни фактор у развоју Српске.

Џомбић је истакао да је ИРБ изградила и партнерске односе са Свјетском банком и Европском инвестиционом банком, од чије је кредитне линије пласирано 50 милиона евра.

Он је додао да су у току преговори за нових 50 милиона евра Европске инвестиционе банке и 28 милиона долара Свјетске банке.

Премијер је истакао да је ИРБ у времену свјетске кризе посебну улогу одиграла у стабилизацији и одржавању кредитне активности финансијског сектора, као и ликвидности привредних субјеката.

Он је након отварања нових просторија банке навео да су од пласираних средстава око 900 милиона КМ биле кредитне линије привредним субјектима, док је око 200 милиона уложено у хартије од вриједности.

То је, каже он, утицало и на стабилизацију прилика на тржишту капитала.

- Све ове кредитне линије биле су по веома повољним условима, са периодом отплате од 15 до 20 година, грејс периодом од три године, каматним стопама између четири и шест одсто, што су сасвим сигурно најповољнији кредитни услови у региону - рекао је Џомбић.

Он је нагласио да су они искориштени за покретање производње и отварање нових радних мјеста.

Према Џомбићевим ријечима, ИРБ не излази из свог концепта пословања, јер је од самог старта остављена могућност директних пласмана, чији је један дио рађен преко обвезница.

- Ми смо подзаконским актима у првом периоду елиминисали ризик тако да је највећи дио средстава пласиран преко комерцијалног банкарства, а у задње вријеме смо вршили капитално јачање финансијског сектора - рекао је Џомбић.

Директор ИРБ-а Снежана Вујнић истакла је да је у нови објекат уложено нешто више од шест милиона КМ, што, с обзиром на локацију објекта, није висока цијена.

- Очекујемо да ћемо у новим просторијама постићи још боље резултате, јер су нам сви сектори смјештени на једном мјесту и на тај начин омогућена боља комуникација између организационих дијелова банке - поручила је Вујнићева.

Она је додала да је финансијски портфолио банке сада око три милијарде КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана