Инвестиције вриједне двије милијарде КМ

Далиборка Секулић
Инвестиције вриједне двије милијарде КМ

БAЊA ЛУКA - Влада РС обезбиједиће у области инвестиција између 1,6 и двије милијарде марака, у области јавне потрошње примјењиваће се рестриктивне, у привреди стимулативне мјере, предузећима ће се обезбиједити потребна запосленост, а пољопривредницима подстицаји.

Ово је јуче у Бањој Луци рекао предсједник Владе РС Милорад Додик након завршне јавне расправе о мјерама Владе РС за ублажавање посљедица свјетске економске кризе, на којој су учествовали представници локалне и привредне заједнице. Додик је рекао да ће суштину политике Владе РС у овој години чинити примјењивање више од 120 мјера.

- Влада ће у овој и наредним годинама интензивно радити на успостављању контроле цијена робе широке потрошње, прије свега хљеба, уља, млијека и шећера, тако што ће се ограничити марже у продаји и стриктно ће се контролисати те мјере - истакао је Додик и критиковао пекаре који и поред нижих цијена пшенице на свјетском тржишту задржавају високу цијену хљеба. Привреда ће бити стимулисана, рекао је, тако што ће се направити гарантни фонд који ће подржавати извоз.

- Планиран је и интервентни фонд, кроз који ће се интервенисати у подршци извозним предузећима. Исто тако, предвиђен је и откуп потраживања предузећа која ће исплаћивати Развојна банка РС - рекао је Додик.

Влада је донијела и одлуку о забрани набавке аутомобила и канцеларијског намјештаја, одустаће се и од раније планираних набавки и тај новац усмјерити на формирање фонда за рјешавање социјалних случајева.

На Економском факултету у Бањој Луци јуче је одржан научни скуп под називом "Глобална финансијска криза и динамика приближавања ЕУ", на којем су аутори из свих земаља бивше Југославије изнијели мишљење о томе како ће се економска криза рефлектовати на РС и регион.

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да су мјере које су донијеле владе ФБиХ и РС асиметричне, али да имају заједничких тачака, те да треба да се дефинишу сличне мјере и на нивоу БиХ.

Закључци и ставови са овог скупа биће прослијеђени Влади РС и јавности.

Крај кризе

Козарић је истакао да песимисти међу економским стручњацима сматрају да ће актуелна глобална економска криза трајати више година, а оптимисти да ће већ половином 2010. године кренути набоље. Козарић је рекао да се у овој кризи "на велика врата" враћа улога власти у управљању економијама, али се не доводи у питање функционисање принципа капитализма, као и да је поражен неокласични концепт саморегулисања економије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана