Инвестиције веће за 240 милиона КМ

Марина Чигоја
Инвестиције веће за 240 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Укупна вриједност страних инвестиција у БиХ у првих девет мјесеци прошле године износила је 470,1 милион марака, што је за 240 милиона КМ више него у истом периоду 2010. године, подаци су Централне банке БиХ.

Тиме је заустављен тренд пада инвестиција, који је у БиХ забиљежен у посљедњих неколико година.

Вриједност страних улагања у БиХ за девет мјесеци 2010. године, према подацима ЦБ БиХ, износила је 229,5 милиона КМ.

Највише инвестиција у првих девет мјесеци 2011. године у БиХ дошло је из Русије и то 141,4 милиона марака, затим из Србије 105,9 милиона КМ и Aустрије 67,6 милиона марака.

Када је ријеч о областима у које је инвестирано, у Централној банци кажу да је највише улагања забиљежено у пословању некретнинама и то 104,3 милиона КМ.

- У трговину на велико и посредовање у трговини уложена су 102 милиона марака, док је у финансијско посредовање инвестиран 58,1 милион КМ - нагласили су у Централној банци.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић каже да је ово врло охрабрујући податак, уколико је релевантан.

- Имамо два различита податка о вриједности страних инвестиција. Једне податке објављује Савјет министара БиХ, а друге Централна банка и они се доста разликују, тако да је питање да ли су инвестиције заиста толико повећане. У сваком случају, чињеница је да је дошло до повећања улагања - истакао је Хасић.

Додао је да се може рећи да је дошло до промјене пословног амбијента у БиХ и да она излази из фазе стагнације и рецесије.

- Инвестиције су први показатељ да се ситуација поправља - рекао је Хасић и нагласио да је и поред повећања улагање далеко испод оног што БиХ може да пружи.

Вриједност инвестиција у БиХ, каже он, и даље је далеко испод вриједности улагања у земљама у региону, прије свих Србије, Црне Горе и Хрватске.

- Власти БиХ треба да раде на даљем отклањању пословних баријера, оптерећења и корупције и сиве економије, које су и те како изражене код нас - рекао је Хасић.

Највеће инвестиције

Према подацима Aгенције за унапређење страних инвестиција БиХ (ФИПA), међу највећим инвестицијама у прошлој години у БиХ су наставак улагања руског инвеститора у Рафинерију Брод, улагање у Творницу цемента "Какањ", инвестиције у фабрику за производњу полиетиленских цијеви у Власеници инвеститора из Србије, као и улагање "Меркатора". Ту су и пројекти завршетка хотела "Бристол" и изградња Сарајево Цитџ Центер инвеститора из Саудијске Aрабије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана