Инвестиције веће за 136 милиона

Марина Чигоја
Инвестиције веће за 136 милиона

Бањалука - Директне стране инвестиције у БиХ у прошлој години износиле су 566,9 милиона марака и веће су за 136 милиона у односу на 2010. годину када су биле 430,9 милиона КМ, подаци су Централне банке БиХ.

Вриједност директних страних инвестиција у прошлој години износила је 2,2 одсто бруто друштвеног производа.

У Централној банци БиХ истичу да охрабрује постепено повећање прилива инвестиција у посљедње двије године, али наглашавају да се оне још увијек значајно ниже него у времену прије почетка глобалне кризе.

- Видљиво је да ефекти рецесије на директна страна улагања још нису анулирани, као и да БиХ није била у стању привући улагања на нивоу на којем су била прије рецесије - нагласили су у Централној банци.

У структури страних улагања, на власнички капитал се односи 389,3 милиона КМ, на остали капитал 185,1 милион КМ, док је износ задржаних зарада био негативан и износио је минус осам милиона КМ.

Када су у питању земље које су лани највише инвестирале у БиХ, у Централној банци истичу да је лани дошло до значајне промјене у односу на 2010. годину.

- Највише улагања било је из Русије и то 142,6 милиона КМ, Aустрије 106,2 милиона и Србије 98,3 милиона КМ. Код неких земаља, које су биле велики улагачи у ранијим годинама, у 2011. је забиљежено смањење улагања - навели су у Централној банци.

Већина улагања је реализована у дјелатностима везаним за финансијско посредовање, у укупном износу од 162 милиона КМ, затим у области трговине на велико и посредовању у трговини у износу од 96,4 милиона КМ, те код предузећа која су регистрована за пословање некретнинама у износу од 74,3 милиона КМ.

- Улагања у области финансијског посредовања се највећим дијелом односе на банкарски сектор, у којем је у 2011. поново забиљежена висока добит, а која се посредно рефлектира на висину задржаних зарада - нагласили су у Централној банци. 

Укупне инвестиције

Укупан износ директних улагања у БиХ на крају 2011. износио је 10,6 милијарди КМ, а највише инвестиција стигло је из Aустрије и то 2,34 милијарди КМ и Србије 1,83 милијарди КМ, нагласили су у Централној банци БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана