Инвестиције у енергетици достижу пет милијарди евра

Вито Топић
Инвестиције у енергетици достижу пет милијарди евра

Теслић - У области енергетике у Српској тренутно се реализују пројекти вриједни три милијарде евра, а процјењује се да њихова вриједност може достићи и пет милијарди евра, рекао је у петак предсједник РС Милорад Додик.

Он је на конференцији "Стање и перспективе развоја енергетског сектора РС" у Теслићу, коју је организовало Удружење економиста РС SWOT, истакао да је у РС тренутно у разним фазама реализације више енергетских пројеката, међу којима су термоелектране у Станарима и Угљевику, те пројекти на горњој Дрини и други.

Један од најзначајнијих енергетских пројеката је и изградња крака гасовода "Јужни ток" кроз РС, а Додик је најавио да би у фебруару у РС требало да дође делегација руског "Гаспрома", када ће бити промовисана заједничка фирма Владе РС и ове руске компаније.

Према његовим ријечима, Гаспром банка ће финансирати градњу дијела "Јужног тока" кроз РС, што значи да је реализација ове инвестиције извјесна.

Додик је навео да је, поред плана градње секундарне мреже широм РС, гасификације градова па и села, значајно то што ће добар дио привреде прећи на коришћење овог енергента, те да је веома могуће да ће крак овог гасовода ићи у правцу ФБиХ, а вјероватно и према Хрватској, која није ушла у овај велики европски пројекат заједно са руским партнером.

Додик је навео да је добио информацију да је Кинеска развојна банка уплатила прву траншу за изградњу термоелектране у Станарима, тако да би радови на њеној изградњи требало да почну чим буду створени временски услови.

Истакавши да је "Електропривреда Српске" стабилизована и да, за разлику од ранијих година, константно биљежи позитивне резултате, Додик је нагласио да се показала исправном одлука да се не уђе у приватизацију енергетског сектора.
- У односу на Хрватску, код нас је енергија јефтинија за више од 45 одсто, што у привреди појачава конкурентску предност и способност. Ми смо свјесни наших потенцијала у том сектору и желимо да направимо најбоље могуће планове и најбоља могућа кретања - поручио је Додик.

Он је истакао да су власти Српске опредијељене да се ангажује већи број инвеститора како би били искоришћени извори који ће повећати енергетску ефикасност и стабилност Српске, те побољшани домаћи потенцијали у размјени са окружењем.

Додик је оцијенио да би производња енергије требало да допринесе покривању дефицита у спољнотрговинској размјени и да битно утиче на друштвени бруто производ РС.
Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је да Српска има огромне хидропотенцијале, те да је кроз изградњу хидро и термоелектрана погодан тренутак за интензивирање њеног привредног развоја.
- ТЕ у Станарима обезбиједила је финансирање и на прољеће ће почети њена интензивна изградња. ТЕ "Угљевик три" иде одличном динамиком, као и хидроелектране на ријеци Дрини - додао је Ковачевић. Он је навео да ХЕ "Дабар" такође биљежи позитивну динамику.

Стратегија

Предсједник Удружења економиста SWOT Горан Рачић рекао је да је Енергетска стратегија Српске до 2030. године рађена на најбољим искуствима и праксом развијених земаља, те да је као таква добра подлога за очување и развој домаћег енергетског сектора.

- Наш циљ је да РС у идућем периоду буде земља која ће своје енергетске потенцијале усмјерити ка извозу и која ће на такав начин смањити негативан спољнотрговински дефицит - поручио је Рачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана