Инвестиције у БиХ мање за 22 одсто

Марина Чигоја
Инвестиције у БиХ мање за 22 одсто

БAЊAЛУКA - За девет мјесеци ове године у БиХ је стигло 177 милиона евра страних инвестиција, што је у односу на исти период лани мање за 22 одсто, показују прелиминарни подаци Aгенције за унапређење страних инвестиција БиХ (FIPA).

У FIPA истичу да је значајан утицај на смањење инвестиција имала финансијска криза.

Додају да је за девет мјесеци ове године највише инвестирано у сектор производње, и то 46 одсто укупних инвестиција, или 82 милиона евра, у сектор трговине 22 одсто или 39 милиона евра, а у финансијске услуге десет одсто свих инвестиција или 18 милиона евра.

- Повећање улагања забиљежено је у сектору туризма, те у сектору некретнина - рекли су у FIPA.

Највеће инвестиције пристигле су из Aустрије, и то 34,6 милиона евра, Србије 30,7 милиона и Хрватске 29,7 милиона евра.

Када су у питању могућности повећања инвестиција у 2011. години, у FIPA кажу да је почетак реализације одређених пројеката већ најављен, што је добар предуслов за раст улагања.

- Компанија ЕФТ потписала је уговор вриједан 400 милиона евра са кинеском фирмом "Dongfang Electric Corporation" о изградњи термоелектране "Станари" код Добоја. Вриједност цијелог пројекта је 500 милиона евра, а завршетак радова се очекује 2014. године. "МЛМ Мариборска ливарна" из Словеније покренула је производњу и основала "МЛМ Aлутек Бугојно" 2009. године. Дио инвестиције је реализован ове године, а комплетан пројекат планирано је да буде завршен до 2013. године. Вриједност инвестиције је 7,5 милиона евра. Очекује се и приватизација одређених стратешких предузећа у идућој години - нагласили су у FIPA.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац каже да је криза сасвим сигурно битан фактор смањења инвестиција, али и да пословна клима у БиХ није на задовољавајућем нивоу да би могла привући већи број страних улагача.

- Морамо узети у обзир и јаку регионалну конкуренцију. Србија даје огромне субвенције и до чак 10.000 евра по једном радном мјесту инвеститорима, и то је нешто у чему тешко можемо да парирамо - казао је Грабовац.

Стабилност

У FIPA истичу да је за већи прилив страних инвестиција веома важно постићи политичку и економску стабилност, како у БиХ тако и у региону.

- Други дио је креирање правног и економског амбијента у земљи, који ће бити конкурентан са регионом - нагласили су у FIPA.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана