Инвестиције смањују дистрибутивне губитке Електрокрајинe

Маријана Миљић
Инвестиције смањују дистрибутивне губитке Електрокрајинe

Бањалука - "Електрокрајина" је у првих девет мјесеци ове године наставила унапређење пословних резултата, који се посебно огледају у смањењу дистрибутивних губитака и повећању нивоа наплате, што се одразило и на боље финансијске резултате и нето добит од 1,9 милиона КМ.

Директор "Електрокрајине" Сека Кузмановић каже да су дистрибутивни губици на крају септембра износили 13,02 одсто, што је за 0,94 процентна поена ниже у односу на исти период прошле године.

- Показало се да само инвестиције у модернизацију мреже, измјештање мјерних мјеста и увођење даљинског очитавања потрошње електричне енергије могу значајније утицати на смањење дистрибутивних губитака - казала је Кузмановићева.

Један од пројеката санације дистрибутивне мреже "Електрокрајина" спроводи у радним јединицама Приједор, Лакташи и Мркоњић Град и он је у потпуности оправдао очекивања.

- На тим подручјима је дошло до смањења дистрибутивних губитака за два одсто, а очекујемо да ће послије завршетка пројекта средином идуће године бити мањи за чак четири одсто - нагласила је Кузмановићева.

"Електрокрајина" је у прва три квартала за инвестиције издвојила 15,6 милиона КМ, а оне су се углавном односиле на санацију и изградњу дистрибутивне мреже, али и на градњу нових пословних објеката и набавку нових радних машина и специјалних возила.

Извршни директор за економске послове "Електрокрајине" Родољуб Топић каже да су ниво наплате електричне енергије, закључно са септембром, повећали за 0,66 одсто и укључујући наплату ранијих потраживања на основу склопљених репрограма и нагодби путем медијације она износи на 105,9 одсто. Инвестиције и остале предузете мјере, истиче Топић, одразиле су се на побољшање деветомјесечних финансијских резултата предузећа.

- Приходи "Електрокрајине" закључно са крајем септембра износили су 164,8 милиона КМ, што је за седам одсто више него у истом периоду лани. Нето добит износила је 1,9 милиона, што је значајан напредак у поређењу са упоредним прошлогодишњим периодом када је остварен губитак од 637.000 КМ - истакао је Топић.

Крађа струје

У управи највећег електродистрибутивног предузећа у РС кажу да спроводе интензивне активности на контроли и откривању крађе струје.

У прва три квартала су открили 425 случајева неовлашћене потрошње и поднијели 150 кривичних пријава против несавјесних потрошача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана