Инвестиција вриједна 400 милиона евра

М. Чигоја, С. Тадић
Инвестиција вриједна 400 милиона евра

БAЊAЛУКA - Влада Републике Српске усвојила је јуче писмо намјере инвеститора за изградњу термоелектране "Угљевик два" фирме "Комсар енерџи" са сједиштем на Кипру. Укупна инвестиција за изградњу блока ТЕ "Угљевик два" износи 400 милиона евра.

Рекао је то јуче у Бањалуци премијер Српске Aлександар Џомбић послије сједнице Владе РС и додао да је фирма "Комсар енерџи" у власништву Руса Рашида Сердарова, те да ће послови бити извођени са заједничким предузећем "Комсар енерџи РС", гдје ће ТЕ "Угљевик један" имати десет одсто власничког удјела, а "Комсар енерџи" 90 одсто.

У писму намјере се истиче да компанија "Комсар енерџи" планира да у периоду од 30 мјесеци за изградњу ТЕ "Угљевик два" и отварање рудника инвестира 400 милиона евра властитих средстава која су већ обезбијеђена.

- На изградњи ће бити ангажовано око 1.000 људи, а послије реализације инвестиције, која се очекује у року од три године, у том новом блоку радиће 700 радника - истакао је Џомбић.
Џомбић је истакао да ће ова инвестиција имати великог значаја за привреду РС и запошљавање и додао да постоје довољна налазишта угља за чак четири блока.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је да су даљи потези Министарства да се направи уговор о реализацији овог пројекта.

- У уговору ћемо дефинисати даље потезе са инвеститором и наставити опсежне разговоре који већ данима трају, а све с циљем што успјешније реализације овог пројекта - истакао је Ковачевић.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да би реализација ове инвестиције имала огроман значај не само за енергетски сектор РС, већ и за цјелокупну привреду Српске.

- Реализација ове инвестиције била би значајна за читав регион. Имала би огроман значај у дијелу запошљавања. Aко дође до реализације, а очигледно је да ће доћи, можемо рећи да је то за почетак ове године веома охрабрујуће - нагласио је Видић.

У Информацији о намјери за изградњу енергетских објеката и коришћењу угља на подручју општине Угљевик коју је Влада усвојила наводи се да "Комсар енерџи", уколико се послије додатног истраживања потврде резерве угља, планира реализацију и трећег термоенергетског блока у Угљевику.

"Комсар енерџи"

Компанија "Комсар енерџи" је лидер у области енергетике и извозно је оријентисана, углавном на тржиште западне Европе. Укупно запошљава око 1.500 радника и остварује просјечни годишњи промет око 1,5 милијарди долара. Рашид Срдаров власник је и неколико великих компанија у области транспорта и инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана