Интервентни откуп ублажио штету

Данијела Бајић
Интервентни откуп ублажио штету

БАЊАЛУКА - Слаба потражња и огромни вишкови оборили су цијену свиња у Српској, гдје се товљеник тренутно продаје и за двије марке по килограму, а иста ситуација је и на европском тржишту, гдје је цијена пала на око евро.

Проблеми изазвани пандемијом вируса корона, али и појавом афричке куге свиња уздрмали су сточарску производњу широм Европе је тако само у Њемачкој око 500.000 животиња, међу којима највише свиња, тренутно вишак.

Огромни вишкови у Српској, настали због смањене потрошње јунећег и свињског меса усљед пандемије, ублажени су захваљујући интервентном откупу. За то су, како истичу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, из Компензационог фонда издвојена три милиона КМ.

Према ријечима директора Агенције за аграрна плаћања Предрага Сладојевића, интервентни откуп трајао је од 3. августа до 30. октобра, а тај подстицај износио је 0,70 марака по килограму за купљено и прерађено јунеће месо, док је подршка за свиње износила 0,60 КМ по килограму.

Додао је да је у откупу учествовало 16 месопрерађивача и клаоничара.

- Интервентни откуп јунади извршен је од 180 произвођача, а откупљено је 4.731 грло, за шта ће бити издвојено 2,3 милиона КМ. Кад је у питању интервентни откуп свиња, учествовало је 90 произвођача, а откупљено је 9.837 грла и биће исплаћено 692.113 марака - казао је Сладојевић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је да је тржиште пољопривредних производа ове године уздрмано у цијелој Европи, као и у БиХ.

- Подршка ресорног министарства, посебно мјера интервентног откупа, ове године много је значила фармерима у Српској - казао је Маринковић.

Према ријечима предсједника Удружења узгајивача свиња регије Градишка, Лакташи, Србац и Прњавор Драгише Цвјетковића, подршка ресорног министарства дала је многим сточарима вјетар у леђа да наставе са производњом, али  прекомјерни увоз и даље ствара велике проблеме због чега надлежни у БиХ треба што прије посегнути за мјерама заштите домаће производње.

Власник градишке фирме “Макеа” која откупљује производе од домаћих фармера, Драган Станић каже да цијене стоке стално падају, те да је тренутна у односу за прошлу годину мања и до пола марке по килограму.

- Пад цијене у Српској ће сигурно бити настављен након што прођу новогодишњи и божићни празници. Вјерујем да ће цијена товних свиња у фебруару пасти испод двије КМ по килограму - истакао је Станић.

Премије

Предраг Сладојевић је истакао да Министарство пољопривреде сваке године издваја премије за товну јунад и товне свиње по грлу и то за јунад до 180 марка по грлу, а за свиње до 45 марака по грлу.

- Министарство је за мјеру интервентног откупа јунади лани издвојило 2,2 милиона КМ. Осим тога, у овој години за опрему у сточарској производњи издвојено је 1,3 милиона КМ, док је изградњу објеката у сточарској производњи издвојено милион марака. Такође свим пољопривредницима који су конкурисали за пољопривредну механизацију одобрени су захтјеви - истакао је Сладојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана