Интеграл гради дионицу Бањалука - Прњавор

Маријана Миљић
Интеграл гради дионицу Бањалука - Прњавор

Бањалука - Конзорцијум који чине "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља градиће и другу дионицу аутопута Бањалука - Добој, од Бањалуке до Прњавора, јер су доставили најповољнију финансијску понуду за изградњу у износу од 158 милиона евра.

Генерални директор "Аутопутева РС" данас је послије отварања финансијских понуда, којем су присуствовали сви понуђачи, рекао да је другу најповољнију понуду за изградњу дионице у дужини од 36 километара доставила кинеска фирма "Синохидро" у износу од 183,4 милиона евра.

- "Доуш" из Турске доставио је понуду од 191 милион евра, док је понуда ОХЛ из Чешке вриједна 198,9 милиона евра. "Штрабаг" из Аустрије понудио је да дионицу аутопута изгради за 229,9 милиона евра, док је највишу понуду доставила фирма "Актор" из Грчке у износу од 255,9 милиона евра - рекао је Топић.

Он је нагласио да је утврђено да су све финансијске понуде комплетне у складу са техничком документацијом, те додао да ће приједлог за додјелу уговора бити критеријум најниже достављене цијене.

 - Пристигле понуде још једном ће детаљно бити прегледане, како би се установило да нема материјалних грешака. Послије тога, направићемо извјештај који ћемо прослиједити Европској инвестиционој банци (ЕИБ) која треба да да коначну сагласност на приједлог уговора за изградњу дионице аутопута од Бањалуке до Прњавора - казао је Топић.

Он је нагласио да је у договору са ЕИБ паралелно покренут поступак избора најповољнијег понуђача за изградњу дионице аутопута и процес одобрења кредита ЕИБ.

- Приводи се крају поступак избора најповољнијег извођача и очекујемо да ће и кредит ЕИБ бити одобрен у мају - рекао је Топић и додао да се на љето очекује потписивање уговора и почетак радова на дионици од Бањалуке до Прњавора. 

Он је нагласио да је у току тендер за избор надзорног органа за другу дионицу аутопута од Бањалуке до Добоја, те додао да је рок за достављање понуда 8. мај.

Топић је истакао да је извршена експропријација земљишта за главну трасу, чиме ће се омогућити почетак радова одмах по потписивању уговора.

Извршни директор "Интеграла" Босиљка Божовић рекла је да је важно да домаће фирме добијају послове на великим пројектима, јер то за собом вуче ангажовање локалног кадра на радовима, али и свих осталих ресурса.

Божовићева је додала да "Интеграл" може да се носи са великим пројектима као што је изградња аутопутева.

Она је нагласила да је на првој дионици, коју гради "Интеграл" запослено до сада око 500 радника, те додала да ће исто толико додатне радне снаге бити потребно и на другој дионици аутопута.

- Ово су велики пројекти. "Интеграл" са својим радницима не може да изгради читав аутопут, због чега нам је стално потребан додатни кадар, али и механизација - рекла је Божовићева. 

ЕИБ је раније изразила спремност да са 200 милиона евра финансира изградњу дионице аутопута од Бањалуке до Прњавора.

Прва дионица

Конзорцијум који чине "Интеграл" и "Гранит" доставио је најповољнију понуду за изградњу прве дионице аутопута Бањалука - Добој вриједну 180 милиона евра. Радови на овој дионици теку планираном динамиком, а извођачи истичу да ће бити завршена у планираном року.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана