Институцијама БиХ 119,6 милиона КМ

Марина Чигоја
Институцијама БиХ 119,6 милиона КМ

СAРAЈЕВО - Централна банка БиХ пребациће 2. априла институцијама БиХ 119,6 милиона марака од оствареног профита у прошлој години, рекао је јуче у Сарајеву гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић.

- Профит ЦББиХ био је рекордан у прошлој години и износио је 199,4 милиона КМ. Девизне резерве биле су 6,3 милијарди КМ, а нето слободне девизне резерве 560 милиона КМ - казао је Козарић и нагласио да је банкарски сектор у БиХ упркос тешкоћама у посљедњем кварталу 2008. остао "на колосијеку".

- Кредити за привреду су у овој години пали за 24 одсто, а за грађане 16 одсто. Околности су посебно тешке за реални сектор, гдје се криза пренијела - рекао је Козарић.

Истакао је да ће у овој години ће бити тешко постићи било какав раст, на што указују и најновије процјене ММФ-а према којима ће он у овој години бити нула одсто.

Козарић је напоменуо да је ЦББиХ пребацила девизне резерве из комерцијалних банака у централне банке ЕУ и у Банку за међународна поравнања у Базелу, чиме се заштитила од могућих губитака.

Директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац казала је да је банкарски сектор у Српској стабилан и ликвидан, те да је упркос кризи укупни капитал ојачан.

- У прва два мјесеца ове године раст кредитирања привреде већи је у односу на кредитирање становништва што је позитиван тренд - нагласила је Ињац.

Додала је да је од десет банака, девет позитивно пословало, а укупна добит износила је 32,7 милиона КМ, те да су кредитни пласмани износили 2,5 милијарди КМ.

Директор Aгенције за банкарство ФБиХ Златко Бараш је рекао да је актива банка у ФБиХ у прошлој години порасла за око милијарду КМ или 6,2 посто на 15,1 милијарди КМ.

Директор Aгенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић казао је да је у посљедњем кварталу прошле године 700 милиона КМ повучено из банака, али да се повјерење вратило те да је већ до краја године у банке враћено 250 милиона марака.

Економски раст

Козарић је казао да је бруто друштвени производ лани износио 25,1 милијарди КМ, а реални раст 5,5 одсто. БДП по становнику износио је 6.531 КМ. Просјечна годишња инфлација била је 7,4 одсто, док се у децембру зауставила на 3,8 одсто.

Спољни дуг износио је 4,19 милијарди КМ или 16,7 одсто БДП-а, а дефицит текућег рачуна 3,6 милијарди КМ или 14,6 одсто БДП-а. Незапосленост се зауставила на 23,4 одсто, а стране инвестиције на 1,3 милијарде КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана