Инспекција потврдила нерегуларност избора

Жељка Домазет
Инспекција потврдила нерегуларност избора

СAРAЈЕВО - Инспекција за управни надзор Министарства правде БиХ потврдила је наше тврдње да је "избор" који је одржан у Спољнотрговинској комори БиХ противзаконит и нелегалан.

Изјавио је ово за "Глас Српске" потпредсједник СК БиХ Љубомир Клинцов.

- Нема никакве дилеме и јасно је да су њихови избори нелегални и то је рјешењем инспектора потврђено. Они покушавају и даље да створе простор да 30. јула "изабрани" органи преузму СК, али ми смо одлучни да се супротставимо нелегалности до легалних избора и легално изабраних органа Коморе - казао је Клинцов.

Додао је да је већ упућен захтјев министру спољне трговине и економских односа Младену Зиројевићу и затражено одржавање хитног састанка на који ће бити позвани представници свих органа Коморе из сва три конститутивна народа и на којем би се договорили о начину испуњавања свих обавеза које су наложене од Инспектората Министарства правде.

- Вјерујем да ће Министарство правде, које је вршило ревизију и инспекцију над догађајима у СК, дати налог да се спроведу избори у складу са законом. То аутоматски поништава оне нелегалне изборе. Легитимитет наводно изабраних органа СК нико није потврдио сем њих самих - констатовао је Клинцов.

Још је додао да је Инспекција за управни надзор Министарства правде БиХ наложила руководству Спољнотрговинске коморе БиХ да у идућих десетак дана исправи све незаконитости које се односе на избор органа Коморе, а које су проведене у претходном периоду.

Инспекција је утврдила да је све што је до сада рађено, од формирања комисије до расписивања позива за пријаву за скупштинске делегате, било противзаконито и то рјешење је већ упућено Спољнотрговинској комори.

Рјешењем је даље наложено СК БиХ да се не предузимају никакве даље активности и стопирање свих даљих активности како се не би произвеле нове правне посљедице.

Скупштина чији легитимитет оспоравају делегати српског и хрватског народа 23. јуна је изабрала предсједника и потпредсједнике Коморе, те чланове Управног и Надзорног одбора СК БиХ, након што је одржала конститутивну сједницу на којој је изабрано руководство Скупштине.

У тренутно нелегалном руководству СК тврде да нису добили никакво рјешење од Инспекције о утврђеним неправилностима, као и да је члан старог сазива СК Михајло Бутиган свјесно обмануо јавност тврдећи да су откривене негативности при изборима. 

Састанак

Љубомир Клинцов истакао је да се данас или сутра очекује састанак са Младеном Зиројевићем.

Он је појаснио да би на састанку требало да учествују сви представници конститутивних народа, предсједник и потпредсједници СК, као и предсједници и потпредсједници Управног и Надзорног одбора, као и Скупштине СК и на коме ће се инсистирати на легалитету и легитимитету избора у СК сагласно актима Коморе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана