Инсбрук: Видовић отворио Први сајам српске привреде

СРНА
Инсбрук: Видовић отворио Први сајам српске привреде

Бањалука - Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Игор Видовић и директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић отворили су данас у Инсбруку Први сајам српске привреде и српских брендова "Саспо 2014".

Обраћајући се учесницима Сајма, Видовић је поручио да је тржиште Републике Српске потпуно либерализовано за стране улагаче, саопштено је из ресорног министарства.

"Не постоји разлика између домаћег и страног улога. Страни инвеститори имају национални третман", рекао је Видовић.

Видовић каже да, према најновијим измјенама Закона о страним улагањима Републике Српске, ограничења за улагања има једино у јавном информисању.

"Слободан је трансфер добити у иностранство, улог страног лица је ослобођен царине и пореза, док је слободна и куповина некретнина", рекао је Видовић.

Видовић је навео да постоје и друге стимулативне мјере за инвеститоре, од којих је издвојио измјене и допуне Закона о порезу на добит, којим се умањује пореска основица за вриједност улагања у опрему за вршење властите производне дјелатности.

Видовић је нагласио да Влада Републике Српске на основу уредбе о условима и начину реализације Програма подршке инвестицијама и запошљавању, финансијски стимулише веће инвестиције и додатна запошљавања.

Након отварања сајма, Видовић је разговарао са предсједником Парламента покрајине Тирол Хервигом ван Стамом о регионализацији ЕУ и привредној сарадњи.

Током сусрета је договорено да Стам прими представника дијаспоре.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске састао се и са представницима Привредне коморе Тирол и том приликом су презентовани потенцијали за улагање, посебно у Олимпијски центар "Јахорина".

Договорена је даља сарадња са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу Српске, Привредном комором, Савезом општина и градова путем Представништва Републике Српске у Аустрији.

Најављена је организација форума за привреднике из аустријске области Тирол на основу раније достављене привредне понуде из Републике Српске.

Организатор сајма "Саспо 2014" додијелио је министару Видовићи специјалну награду за подршку манифестацији, чији је један од основних циљева могућност потенцијалним инвеститорима да представе своје привредне потенцијале и споје пословно економске аранжмане.

Посјетиоци сајма имаће прилику да се упознају са потенцијалима за инвестирање у Републику Српску и Србију, као и могућности да се средња и мала предузећа, као и самостални предузетници, занатлије, удружења привредника и друштвене институције представе широј јавности са инвестиционим пројектима, производима и брендовима Српске и Србије.

Отварању сајма присуствовали су шефови представништава Републике Српске у Њемачкој Мићо Ћетковић и Аустрији Младен Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана