Иновације ни близу приоритета

Жељка Кокот
Иновације ни близу приоритета

Бањалука - Запостављеност реалног сектора, те готово никаква подршка истраживачкој дјелатности гурнули су БиХ на 87. мјесто ранг-листе земаља када је ријеч о иновативности привреде.

БиХ је, у конкуренцији 128 земаља, на новој листи склизнула за осам, односно шест позиција у односу на 2015. и 2014. годину.

Универзитет Корнел, пословна школа ИНСЕАД и Свјетска организација за интелектуалну својину израдили су, девети пут заредом, листу која рангира свјетске земље по привредној иновативности.

На листи се нашло 128 држава које чине 92,8 одсто укупног свјетског становништва и учествују у стварању 97,9 одсто свјетског бруто друштвеног производа.

Глобални индекс иновативности привреде мјери ниво увођења иновација у привредне субјекте, а приликом рангирања земаља аутори посматрају различите критеријуме почевши од политичке стабилности, ефикасности владе, пружања електронских услуга, сарадње између универзитета и привреде, издвајања средстава за научноистраживачке и развојне пројекте па све до система квалитета.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да су најзначајнији проблеми који су БиХ гурнули на зачеље ове исте мањак привредних субјеката у реалном сектору који је запостављен, те добављачи и произвођачи из иностранства који су нам преузели тржиште, док домаћи произвођачи немају коме продати робу.

- Иновативност се у БиХ своди на иновације које са собом донесу странци или на процесе обавезне сертификације производње без које не могу пласирати производе на европско тржиште. Издвајања из буџета за истраживања и развој су равна нули и једноставно није ни чудо што се налазимо на зачељу ове листе - каже Павловић и додаје да је бивша Југославија издвајала два одсто годишњег буџета на разне врсте истраживања, док су земље које су настале њеним распадом добиле након осамостаљивања нову власт која није заинтересована за издвајање буџетских средстава за иновације.

БиХ је, поредећи земље региона, најлошије рангирана.

Ипак, ни комшије немају много разлога за славље, јер су сви назадовали за неколико позиција у односу на прошлогодишњу ранг-листу.

Најбоље пласирана је Словенија са 32. позицијом, а слиједе Хрватска на 47. и Црна Гора на 51. мјесту, док су Македонија и Србија заузеле 58, односно 65. позицију. Балканске земље које предњаче на овој листи су Бугарска, која је заузела 39. мјесто, односно Грчка којој је припала 40. позиција.

Топ 10

Према Глобалном индексу иновативности прво мјесто је заузела Швајцарска, а слиједе Шведска, Велика Британија, САД, Финска, Сингапур, Ирска, Данска, Холандија и Њемачка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана